Open source ERP voor kmo’s

De wegen van Cédric Krier en Bertrand Chenal kruisten elkaar destijds bij Tiny, waar ze werkten op OpenERP, open source erp-software geschreven in Tryton.

De wegen van Cédric Krier en Bertrand Chenal kruisten elkaar destijds bij Tiny, waar ze werkten op OpenERP, open source erp-software geschreven in Tryton.

Al snel zagen ze de gebreken van dit product, zowel op het vlak van de kwaliteit van de ontwikkeling als op het vlak van integratie en customisatie bij de klant. Zo groeide het idee om zelf hun eigen open source erp te lanceren door de code van Tiny bijna volledig te herschrijven. Een werk dat bijna 6 maanden in beslag nam, zodat ze in november 2008 een eerste versie van hun product konden lanceren.

Vandaag is hun erp-pakket al aan de derde versie toe. “Onze oplossing onderscheidt zich van de concurrentie vooral door haar integratiemogelijkheden, haar stabiliteit en haar onderhouds- en updatevriendelijkheid”, preciseert Cédric Krier, die uiteraard beseft dat B2CK niet de enige op de markt is. De firma biedt ontwikkelingen op maat aan, onderhoud, ondersteuning en opleiding, voornamelijk voor de markt van de kmo’s. B2CK mikt niet echt op een welbepaalde activiteitensector, maar telt verschillende Duitse firma’s onder haar klanten.

In haar eerste jaar realiseerde B2CK een omzet van ongeveer 12.000 euro en eind september vorig jaar stond de teller al op 26.000 euro. De firma verwacht geen spectaculaire groei. De markt van open source erp-software bestaat immers uit kleine spelers. Tiny bijvoorbeeld stelt ‘maar’ 15 mensen te werk bij ons – weliswaar voor een totaal personeelsbestand van 85 medewerkers, waarvan een zeventigtal in India – maar wil haar product zien evolueren dankzij een zeer actieve community. Wat het product betreft, verwijst Cedric Krier naar de ontwikkeling van een geïntegreerd crm-instrument en de integratie van een agendabeheersysteem. Evenzo zouden andere gegevensbanken dan PostgreSQL en SQLite ondersteund kunnen worden, bijvoorbeeld MySQL of Oracle, terwijl het product zou kunnen draaien op een client web en niet alleen op een light client zoals vandaag het geval is. Bovendien zou B2CK ondersteuning van het tweede niveau willen voorstellen aan de andere Tryton-integrators en de intern gerealiseerde integraties willen beperken.

Gevraagd hoe B2CK op lange termijn zal evolueren, meent Cédric Krier dat het belangrijk is om “op één lijn te zitten met de community van de ontwikkelaars. Elke potentiële nieuwe evolutie bespreken we met de community in het kader van een volledig transparant proces. We proberen eerder Tryton te promoten dan onze eigen firma, zodat ons business model de belangen van de open source community niet doorkruist.”

Paspoort

Bedrijfsnaam: B2CK, http://www.b2ck.com

Zetel: Luik

Oprichtingsjaar: april 2008

Personeelsbestand: 2 personen

Investeringen en/of subsidies: kapitaal van 20.000 euro, eigen vermogen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content