OpenERP haalt 10 miljoen op en heet voortaan Odoo

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Belgische erp-specialist OpenERP haalt 10 miljoen dollar op en gaat voortaan als ‘Odoo’ door het leven. “OpenERP is zo veel meer dan een erp-suite”, motiveert ceo Fabien Pinckaers de naamsverandering.

De Belgische erp-specialist OpenERP haalt 10 miljoen dollar op en gaat voortaan als ‘Odoo’ door het leven. “OpenERP is zo veel meer dan een erp-suite”, motiveert ceo Fabien Pinckaers de naamsverandering.

Odoo koestert erg ambitieuze plannen. Zo gaat het bedrijfje van Fabien Pinckaers begin juni een nieuw open source content management systeem in de markt zetten (‘Odoo CMS’) dat op technologievlak een flinke voorsprong zou hebben op onmiddellijke concurrenten als WordPress en Drupal. “Dat zeg ik niet, dat zegt het team achter Drupal zelf”, glimlacht de ceo.

“Sinds we de beta online gegooid hebben, werken er al 500 bedrijven met ons cms, en de eerste reacties zijn uitermate positief”, klinkt het. Bedoeling van Odoo CMS is om op enkele minuten tijd een bedrijfswebsite in elkaar te kunnen steken, die ook nog eens gelinkt kan worden aan de andere tools uit de Odoo-portefeuille.

“Ons cms is zo ontwrichtend net omdat we al zo veel verschillende toepassingen beschikbaar hebben aan onze frond end. Crm, hrm, erp, en tientallen anderen”, klinkt het. “Dankzij die integratiemogelijkheden staan we heel wat verder dan de concurrentie. Wij mikken ook meer op de bedrijfsmarkt dan een cms als Drupal.”

Overigens blijft het niet bij de lancering van OdooCMS. Pinckaers en co. komen ook met een nieuw open source e-commerce platform à la Magento (‘Odoo eCommerce’), dat mikt op webdesigners, ontwikkelaars en de eigenaars van webshops.

“OpenERP dekt de lading niet meer als naam”, aldus nog de ceo. “Al onze apps kunnen trouwens ook afzonderlijk worden gebruikt, je hoeft zelfs niet eens voor onze erp te gaan. Daarom ook dat we voortaan als Odoo door het leven gaan.”

10 miljoen

Om wat ruchtbaarheid te kunnen geven aan de nieuwe initiatieven, en om Odoo nog wat meer op de kaart te kunnen zetten in de VS, werd er een nieuwe kapitaalsverhoging van 10 miljoen dollar (7,35 miljoen euro) rond gemaakt.

Het verse geld is deels afkomstig van de Franse durfkapitalist XAnge en van het Waalse SRIW, en voor een stuk van Sofinnova Ventures en van het management, die in 2010 al drie miljoen euro hadden ingebracht.

Odoo kon in 2013 een omzet van 10 miljoen euro optekenen. In 2012 was Open-ERP het beste Belgische bedrijf van de Deloitte Technology Fast50 Benelux, met een omzetgroei van 1.549 procent op 5 jaar tijd. In 2013 was OpenERP de ‘Most Promising Enterprise’ volgens Ernst & Young.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content