OPINIE Bart Becks – Je familie, je start-up of je gezondheid: kies er 2 uit!

Gepassioneerde mensen gaan meestal nogal op in hun idealen. Je probeert er het maximum uit te halen, gelooft in wat je doet, en het is dan ook nog eens ongelofelijk plezant ook. Hetzelfde geldt als je iets nieuws wil starten: je gelooft in je idee en in wat jouw project kan realiseren, je probeert ermee ‘de wereld’ te veroveren en er is niets mooier dan er constant mee bezig zijn.

Gepassioneerde mensen gaan meestal nogal op in hun idealen. Je probeert er het maximum uit te halen, gelooft in wat je doet, en het is dan ook nog eens ongelofelijk plezant ook. Hetzelfde geldt als je iets nieuws wil starten: je gelooft in je idee en in wat jouw project kan realiseren, je probeert ermee ‘de wereld’ te veroveren en er is niets mooier dan er constant mee bezig zijn.

Dat is de positieve kant. Het gebeurt ook dat er heel wat moeilijke momenten zijn. Het idee krijgt iets minder bijval dan verwacht, de klanten laten op zich wachten, de toppers die je wilde aanwerven volgen toch niet zo snel, de cash raakt op. Moeilijke tijden. Ook dan ben je dag in, dag uit met je zaak bezig. Dag en nacht. De meeste ondernemers gaan door beide fasen.

In alle ondernemingen waar ik rechtstreeks en onrechtstreeks bij betrokken ben zie ik de hemel en hel. Soms een fantastische periode waarin alles lijkt te lukken. Soms een moeilijke periode waarin niets nog lijkt te marcheren. De perceptie van de buitenwereld is dan meestal ook nog disproportioneel: als het goed is, lijkt het fantastisch (iets beter dan het eigenlijk gaat), als het moeilijk gaat lijkt het rotslecht (terwijl het niet ‘zo’ slecht loopt). Bijna onmogelijk om uit te leggen…

En dat weegt op iemand. Want die balans die we allemaal nastreven tussen familie, gezondheid en onderneming is o zo fragiel. Je wordt soms zo hard betrokken in je eigen project, dat elke minuut er naar toe gaat. Als het wat moeilijker loopt zeker, want vaak bekruipt je dat gevoel dat je nog iets kan doen. Bijna een schuldgevoel. Ook op zondagnacht.

Ook ik heb het dikwijls moeilijk om dat evenwicht te houden. Mijn hele leven al … Ik heb, zeker sinds de geboorte van mijn zoontje 4 jaren geleden, getracht mijn familie dicht bij me te hebben. In binnen- en buitenland. Dat is niet evident. Dat kost wat moeite.

Maar mijn gezondheid laat soms te wensen over. Een paar maanden geleden kreeg ik een stevige uitbrander van Lieven Maesschalck, een goede vriend maar vooral een fantastische kinesist die niet alleen schitterende resultaten haalt omwille van vaktechnische excellentie, maar ook door zijn eerlijkheid en zijn manier om ‘zijn patiënten’ te motiveren.

Hij gaf me aan dat heel wat mensen rond hun ‘veertigste’ de handdoek werpen in de wedstijd om fitheid en gewicht. Ze geven op. Ze laten de sport voor wat het is, en onze geliefde bourgondische leefstijl zorgt snel voor de nodige kilos. Eens je de 50 nadert, gaf hij me aan, wordt het nog moeilijk je te herpakken. Je levenskwaliteit daalt dan heel snel.

“Heel snel!”, zo gaf hij me aan. “En het lijkt erop dat ook jij in die negatieve spiraal lijkt te komen”, alhoewel ik nu zijn woorden verbloem, want het leek eerder op een uitbrander zoals ik er al lang geen meer had gekregen… Slik.

Op hetzelfde moment loopt er binnen het IBBT, het kenniscentrum dat innovatie binnen ICT en media stimuleert via o.m. onderzoek, incubatie en acceleratie, een project genaamd Bike To The Moon. Dat project heeft als doel collectief de afstand van de aarde tot de maan bijen te fietsen. Uiteraard hoort daarbij de nodige aandacht voor technologie, voor samenwerking en gezondheid. Een van de uiteindelijke speerpunten is de beklimming van de Col de Télégraphe en de Col du Galibier, 2 befaamde cols die regelmatig scherprechter spelen in de Tour de France.

Ik heb sinds begin 2011 het voorrecht om voorzitter te zijn van het IBBT. Nadat de CFO, Kenny Willems, me vroeg of dat niks voor mij was, heb ik me laten overtuigen om ook mee te gaan. De week erop, na een weekend Rock Werchter, ben ik er aan begonnen. Veel te laat uiteraard om op goed 2 maanden van nul naar een zware beklimming te gaan, maar soit…

De eerste fietstocht was ik ‘op’ na ongeveer 15 kilometer. 5 juli was dat … Begin September deed ik een tochtje van meer dan 130 kilometer. Het fietsen (en zwemmen), samen met een wat gezondere levensstijl, hebben ondertussen mij ondertussen meer dan 15 kilo lichter gemaakt. En dit weekend vertrekken we met een groep van onderzoekers, ondernemers en medewerkers van het IBBT naar de Franse Alpen. Ik ben nog niet zeker of de beklimming me zal lukken, maar die gezondheid voelt in ieder geval al pakken beter.

Ik praat soms met mijn echtgenote over die moeilijke balans. De neiging om alles en altijd te geven voor een bedrijf, een idee, een overtuiging (vervang bedrijf gerust door politiek, kunst of een ander ideaal). Ze gaf me aan dat de passie om innovatie mee mogelijk te maken en hierdoor een belangrijke maatschappelijke impuls te genereren – een van de drijfveren om veel tijd in het IBBT te investeren – eigenlijk mij nu ook meetrekt naar een gezonder leven.

Ik ben er sterk van overtuigd dat technologie een belangrijke rol kan en zal spelen inzake gezondheidszorg. Op macroniveau, maar ook steeds meer op microniveau. Healthcare apps, devices, labs en andere innovaties die ons toelaten te weten en meten hoe het met ons gaat, en ons daarna kunnen helpen en begeleiden.

We staan daar voor belangrijke veranderingen, die de ganse maatschappij ten goede kunnen komen. Ik ben er van overtuigd dat wij daar een grote rol in kunnen spelen. De universiteiten leveren top-onderzoek, alle spelers zoeken naar vernieuwingen, de ondernemers zien de mogelijkheden, de patiënten zijn vragende partij. Terwijl ik dit schrijf voel ik al bijna de ‘goesting’ om ook daar iets in op te starten…

Maar eerst gaan we dit weekend vertrekken naar de Galibier, die voor mij vanaf nu altijd symbool zal staan voor een fase in mijn leven dat ik bewust ben beginnen omgaan met mijn gezondheid. Ongeacht het resultaat, dank u Lieven voor de donderpreek, Kenny voor de uitnodiging en Femke voor de steun.

Ja, ook dankwoordjes mogen soms in Data News staan.

Bart Becks is medeoprichter van SonicAngel.com, FilmAngel.TV en Angel.ME. Daarnaast is Becks voorzitter van de Raad van Bestuur van het IBBT, en Bestuurslid bij RMB/RTBf.?Voorts is/was Bart betrokken bij een aantal start-ups, zoals Storify, Netlog, Mobile Vikings, Zamante en InThePocket. In het verleden was hij ceo van Belgacom Skynet, en Vicepresident Innovation & New Media van de Pan-Europese mediagroep SBS/ProSiebenSat1. Hij woont afwisselend in België en Los Angeles met zijn echtgenote en zoontje Charlie. Connect: @bartbecks – bart@sonicangel.com – www.flyingchaz.com

Partner Content