OPINIE Davy Kestens: Just do it!

Just do it! No kidding, just do it! De voorbije 18 maanden is mijn blik op de wereld grondig veranderd.

Just do it! No kidding, just do it!

De voorbije 18 maanden is mijn blik op de wereld grondig veranderd.

Onder meer het overhoophalen van mijn tijdsbesteding heeft daartoe bijgedragen. Ik begon met andere mensen om te gaan, ik deed dingen die VER buiten mijn ‘comfortzone’ lagen, ik reisde naar de andere kant van de wereld, ik verzamelde de beste en slimste mensen rond me, liet deze mensen investeren in mijn bedrijf, ik overtuigde Finn – een doorzetter van formaat – om aan te sluiten en mijn bedrijfje te vervoegen.

Recent interviewde ik Richard Branson, enkele dagen daarvoor sprak ik universiteitsstudenten toe op een event rond ondernemerschap, terwijl ik zelf nooit afgestudeerd ben. Voelt dit alles aan als een grote prestatie? Nope, ik deed het gewoon, het was niet eens zo moeilijk. I just did it. 1. Clowns
De meeste mensen in je dichte vriendenkring zijn clowns. Ze praten voortdurend over wat ze gaan doen: een bedrijf opstarten, die grote reis maken of hun saaie job vaarwel zeggen. Maar hoewel ze er voortdurend over bezig zijn, praten ze maanden later NOG STEEDS over datzelfde idee. Je weet dat ze het nooit zullen doen. Ze hebben altijd een uitvlucht.

“Niet het juiste moment” “Ik ben niet slim genoeg” “Ik moet me op mijn job concentreren” “Ik moet cursussen volgen” “Mijn kat heeft honger” “Ik heb geld nodig om dit te doen” of mijn favoriet: “Ik heb niet genoeg tijd”

Ik sta ervan versteld hoeveel mensen preken en roepen dat ze niet genoeg tijd hebben om hun ideeën uit te voeren of hun dromen waar te maken. Ze hebben geen tijd, maar ietwat later vragen ze of je vorige week *hier past zowat elke sitcom of film* op TV hebt gezien, welk niveau je al hebt behaald met World-of-Warcraft, of naar hoeveel feestjes je vorig weekend bent geweest!

Clowns.

2. Doe het gewoon.
Wordt zelfzeker, stop met zeiken, and execute! Al wat telt is de uitvoering. De rest is van geen belang. Het verschil tussen succesvolle ondernemers en clowns is niet de passie of het geluk, noch het geld of het netwerk, of de beschikbare kennis. Het verschil is gewoon dat die eerste groep het DOET. Zo eenvoudig is dat!

Succesvolle mensen focussen op kansen, en voeren uit. Clowns spitsen zich toe op hindernissen, en verzinnen uitvluchten.

3. Hoe ik veranderd ben
Ik verminderde de tijd die ik met andere clowns doorbracht. Ook al zijn het je beste vrienden, ouders, neven of klasgenoten, het is tijd om afstand te nemen. Leer dingen doen, uit te voeren, en laat je niet te veel meer in met clowns.

Ik wil hier niet mee zeggen dat je je vrienden en familie moet achterlaten, want dat zijn belangrijke mensen die je respect verdienen. Wat ik wel probeer duidelijk te maken, is dat je moet beseffen dat clowns meestal niet de beste mensen zijn om advies van aan te nemen.

Vergeet niet: je karakter en persoonlijkheid worden bepaald door de mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt. Dat komt omdat mensen sympathiek willen gevonden worden door de mensen in hun meest nabije kennissengroep. En imitatie is de hoogste vorm van vleien.

Tel daarbij dat de meeste mensen clowns zijn. En omdat je omringd bent door clowns, is de kans groot dat je er zelf een wordt.

Denk aan alle mensen in je nabije vriendenkring en familie. Probeer er de ergste uit te halen. Die mensen die altijd lopen te klagen over hun huidige situatie, maar er nooit iets aan doen. Die mensen die iets willen doen, maar de zin altijd eindigen met “ooit”.

Wat wil jij doen? Wie wil jij worden?

Zoek alle (toekomstig) succesvolle mensen binnen je netwerk op, en contacteer hen. Omring jezelf met succes. Omring jezelf met passie. En vooral, omring jezelf met mensen die uitvoeren. Omring jezelf met doorzetters. Kom te weten waar ze elkaar ontmoeten, en vraag hen of je erbij mag. Vertel hen over je plannen, laat je door hen motiveren en voorwaarts stuwen. Word hen rekenschap verschuldigd. Leer wat hen motiveert, en probeer indruk op hen te maken.

Maak indruk op doorzetters. En dat kan alleen door zelf een doorzetter te worden, want imitatie is inderdaad de beste vorm van vleien.

Luister niet langer naar de mensen die van je houden. Ze willen je beschermen en zullen je het advies geven dat precies dat doet. Bescherm jezelf. Het nadeel is dat de clownsmentaliteit de “veiligste” is. Er zal niks ergs gebeuren, maar ook niks fantastisch. Je zal in een status-quo leven.

Leer jezelf te beoordelen op basis van je acties, niet op basis van je dromen. Wees niet langer een clown.

Davy Kestens, internetondernemer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content