OQuila introduceert het Internet of Things bij bedrijven

Rebekka Van Acker (ex-Microsoft) wil met OQuila bedrijven futureproof maken © DN

Het Internet of Things wordt langzamerhand een, euh, ding. De nieuwe start-up OQuila wil de technologie nu ook binnenbrengen bij bedrijven die daar niet meteen aan zouden gedacht hebben. “Zo willen we hen ook concurrentieel maken in de toekomst.”

Je kunt niet anders, bezweert Rebekka Van Acker van OQuila.”België heeft tal van welvarende bedrijven, die hun business hebben opgebouwd, hun concurrenten kennen en de komende jaren willen voortboeren zoals ze bezig zijn. In deze tijden is dat geen goed idee. Er is niet alleen de concurrentie uit het Oosten maar ook de digitale revolutie die voor disruptie zorgt. Het is dus tijd dat ze zich voorbereiden op de toekomst en mogelijke uitdagingen.”

En daar komt OQuila op de proppen. Met de inzet van het Internet of Things (IoT) wil de start-up uit Merelbeke onze bedrijven futureproof maken. Hoe? “Op een project based manier, à la tête du client. We organiseren eerst business consulting workshops waarin we zaakvoerders laten nadenken wat hun zaken zou verbeteren. Wat zouden ze willen meten of weten, en hoe zou dat helpen? Op basis daarvan gaan we een IoT-oplossing implementeren in hun bedrijf. Dat kan zowel bij de productie zijn, of zelfs in het product zelf. Stel dat een fabrikant van airco’s kan meten wanneer een toestel zal beginnen haperen, dan kan hij daar op inspelen door bijvoorbeeld tijdig onderhoud aan te bieden.”

OQuila, kortom, installeert een volledige oplossing met sensoren in een product of productielijn, die heel wat gegevens doorsturen naar the cloud, waar een analyse kan gebeuren. “Dan kan ook machine learning erbij komen. We creëren een dashboard om een duidelijk overzicht te krijgen. En wanneer de hele businesscase is afgerond, blijven wij de infrastructuur ook beheren, upgraden en onderhouden.”

Joint-venture van Orbid en Spikes

De nieuwe start-up komt niet zonder ervaring aan de start, maar is een joint venture van twee grote spelers uit de IT-wereld. Orbid en Spikes hebben elk hun specialiteiten, en beseften dat ze samen de krachten konden bundelen om het Internet of Things toegankelijk te maken. Van Acker, met een verleden bij Microsoft, stapte als derde aan boord. Met het geld dat ze samen investeerden kon het bedrijf opstarten en naar zijn klanten stappen. “Daarbij kijken we vooral naar de klanten van Orbid en Spikes, die we deze nieuwe service aanbieden”, zegt Van Acker, “maar we kijken ook verder. Zeker bedrijven in de productie of logistiek hebben baat bij inzet van IoT, maar eigenlijk bij manufacturing in het algemeen liggen nog kansen voor het grijpen.”

“We mikken daarbij op grote bedrijven, maar ook op de KMO’s in ons land. Dat is in België al een grote markt, en daarin willen wij de norm worden.”

OQuila

Maatschappelijke zetel: Merelbeke

Aantal vennoten: 3

Op zoek naar bijkomend kapitaal?: neen

Website: www.oquila.be

Partner Content