Orbicule beschermt je MacBook en je iPhone

Toen Peter Schols in 1999 aan de KULeuven aan een doctoraat in de biologie begon, kon hij nog niet vermoeden dat hij later als informaticus zou werken.

Toen Peter Schols in 1999 aan de KULeuven aan een doctoraat in de biologie begon, kon hij nog niet vermoeden dat hij later als informaticus zou werken.

“Tijdens mijn doctoraat kreeg ik interesse voor informatica, omdat ik door zelf te programmeren een heleboel taken voor mijn onderzoek veel efficiënter kon laten verlopen,” legt Schols uit. “Omdat ik programmeren steeds interessanter vond, heb ik in januari 2006 zelf een bedrijf opgericht dat Mac-software ontwikkelt.”

De eerste realisatie van Orbicule was Undercover, een anti-diefstalprogramma voor Mac OS X. “De software stuurt het ip-adres periodiek naar ons recovery center, waardoor de Mac na melding van diefstal in samenwerking met de isp en de politie kan worden getraceerd.”

Undercover kan ook periodiek screenshots van de Mac naar je e-mailen, evenals foto’s van de dief als je Mac een iSight-camera heeft. Wanneer de gestolen Mac niet meteen kan worden getraceerd, simuleert Undercover een defect scherm, waardoor de dief de Mac naar een Apple-verkoper brengt of verkoopt aan iemand anders, waarna een nieuwe tracering kan gebeuren.

Apple Design Award

Terwijl Undercover voor de consumentenmarkt bedoeld is, blijft Schols met de software Macnification zijn wetenschappelijke achtergrond trouw. Het pakket moet het werken met digitale elektronenmicroscopen vereenvoudigen.

“Momenteel wordt Macnification vooral gebruikt in biologiedepartementen van universiteiten, in hospitaals en in de publishing-industrie voor het inspecteren van drukpersen.”

Voor Macnification won Orbicule in juni een Apple Design Award voor Best Mac OS X Leopard User Experience. Dit is des te opmerkelijker omdat het om een nicheproduct gaat dat een prijs in een algemene categorie wint.

“In de wetenschappelijke sector is er echt wel nood aan een goede gebruikersinterface. We hopen met onze aanpak het verschil te maken.”

Undercover voor de iPhone

Ondertussen zit het jonge bedrijf niet stil. Undercover zal binnenkort ook een versie voor de iPhone krijgen. Ook Macnification krijgt een update, waardoor gebruikers zelf plugins kunnen schrijven voor hun specifieke eisen. “We hebben nog heel wat ideeën voor compleet nieuwe projecten, zowel wetenschappelijk als consumentgericht, maar we willen ons niet te vlug op te veel fronten richten,” zegt Schols.

Undercover en Macnification verkopen echter al goed, en daarom overweegt hij om binnenkort iemand voltijds voor de support aan te nemen.

Paspoort

Naam: Orbicule, www.orbicule.comHoofdkwartier: HeverleeOprichting: januari 2006Aantal mensen: 1 voltijds, 3 deeltijdsInvesteringen en/of subsidies: eigen middelen

Partner Content