ProchainBus wordt NextRide en trekt MIVB over de streep

ProchainBus werd omgedoopt tot NextRide en is nu klaar voor de volgende stap.

Na minder dan 2 jaar ‘vrijwilligerswerk’ telt de Waalse mobiele app ProchainBus naar eigen zeggen al 100.000 downloads en een community van 40.000 regelmatige gebruikers, die er op elk gewenst moment de dienstregeling van de bussen van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC raadplegen.

Het project werd omgedoopt tot NextRide en is nu klaar voor de volgende stap.

Oprichter Thomas Hermine en zijn 3 kornuiten hebben hun app en mobiele community omgedoopt tot NextRide, een naam die beter past bij hun internationale ambities en de mogelijke uitbreiding naar andere openbare vervoermiddelen dan de bus.

De weg vooruit begint met een territoriale uitbreiding van Wallonië naar Brussel, wat mogelijk werd dankzij de open data van de MIVB die gebruikt kan worden. Met behulp van NextRide kun je bijvoorbeeld een route uitstippelen van de Place Saint Lambert in Luik naar het Brouckèreplein in Brussel, die de geschatte reistijd voor elk gebruikt vervoermiddel opgeeft.

NextRide is nu ook uitgerust met nieuwe functies die je voortaan in bètaversie kunt ontdekken op iOS en Android (NextRide Preview), in afwachting van de definitieve versies vanaf 1 juli voor iPhone en in september voor Android smartphones.

Met stip vermelden we nog een berichtensysteem (om op tijd te vertrekken bij verkeersproblemen, enz.), een functie om routes uit te stippelen, de mogelijkheid om informatie offline te bekijken (iets waar gebruikers die niet over een ‘data’-forfait beschikken al lang naar uitkijken) en vooral de integratie van een gamification-luik om de NextRide-gemeenschap te stimuleren het openbaar vervoer te nemen. De gebruikers verzamelen eigenlijk punten tijdens elke reis, wanneer ze nieuwe routes ontdekken of wanneer ze tips en advies met elkaar delen. De applicatie brengt zo een soort competitie tussen de gebruikers tot stand.

Gamification

Het businessmodel van NextRide zet trouwens sterk in op gamification. Er lopen al vergevorderde besprekingen met verschillende handelspartners, die beloningen gaan uitdelen aan de gebruikers van de app in ruil voor zichtbaarheid.

Thomas Hermine wacht op de afronding van de overeenkomsten om zijn project in een echte vennootschap te kunnen gieten, waar zijn drie kompanen hoogst waarschijnlijk ook in zullen stappen.

Hij is ‘ondernemer, een beetje ondanks zichzelf’ en voltooit momenteel een Master in de Communicatiewetenschappen aan de ULB en hoopte het goede nieuws onlangs te kunnen aankondigen, maar de afronding van de contracten duurt wat langer dan verwacht.

“Alleen de laatste details moeten nog afgesproken worden. De vennootschap wordt zeker deze zomer opgericht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content