Qwerteach is op zoek naar online leraars

Qwerteach won een tijdje geleden de Grand Prix van de 5e Boostcamp van het Microsoft Innovation Center Brussels (MIC Brussels). Aan die prijs is een cheque van 3. 000 euro verbonden.

Qwerteach won een tijdje geleden de Grand Prix van de 5e Boostcamp van het Microsoft Innovation Center Brussels (MIC Brussels). Aan die prijs is een cheque van 3. 000 euro verbonden.

Aurélie Mercxx en Stéphane Panier, afgestudeerd in de biotechnologie en de economische wetenschappen, kregen de kans om lessen wiskunde of wetenschap te geven tijdens hun studie via de vennootschap Educadomo.

Ze genoten zo hard van die ervaring dat ze besloten om zelf een webplatform op te richten dat leerkrachten en (momenteel vooral leerlingen uit het middelbaar) met elkaar in contact brengt om online lessen te organiseren via video-conferencing en het delen van documenten.

Het idee is natuurlijk niet nieuw. In België onderzoeken sites als Rattrapage.be of Altissia.be (voor taalcursussen) dit potentieel al volop. “We vinden niets nieuws uit, maar we willen ons onderscheiden door een zeer ruim aanbod en vooral door een zeer responsieve en flexibele formule. Probeer maar eens een wiskundeles te vinden voor overmorgen… “, legt Stéphane Panier uit.

Qwerteach werd in november opgericht als een bvba en vestigde zich in een herenhuis in Ukkel, na een incubatietijd van drie maanden in M-Village. “We hadden gewoon meer ruimte nodig omdat we ook traditionele lessen organiseren, in aanvulling op de online lessen.”

Momenteel worden de lessen vooral gegeven door Aurélie en Stéphane, en door een derde persoon als versterking. De eerste uitdaging is om voldoende lesgevers te overtuigen om lid te worden van het platform. “We streven naar een duizendtal vaste klanten per maand om winstgevend te zijn, op basis van een commissie van 15% op elke les. Hiervoor moeten we ongeveer 200 lesgevers over de streep kunnen trekken”, aldus nog de medeoprichters.

De start-up organiseerde een opfriscursus voor wiskunde en Engels in de 2e week van de paasvakantie om vooral bij de lesgevers meer bekendheid te verwerven. Een les van een uur kost ongeveer 30 euro. Maar het doel van Qwerteach is om kortere formules gemakkelijker mogelijk te maken: je kunt beter 3 x 15 min uittrekken om een bepaalde leerstof te herzien, verworven kennis te controleren of aan coaching te doen, dan te proberen om een uur lang geconcentreerd te blijven.

“We zijn tot het besef gekomen dat de bestaande systemen voor speciale lessen niet efficiënt zijn. Vaak verlies je meer tijd met onderweg zijn dan met lesgeven. Het web lost dit euvel op en maakt flexibelere formules mogelijk, naargelang ieders beschikbaarheid.”

Aurélie en Stéphane hebben zelf een eerste site ontwikkeld, nog wel in bètaversie, “want hij zit er nog redelijk lelijk uit. We wilden in de eerste plaats iets functioneels doen.” Een ontwikkelaar die zelf nog studeert, zorgt voor wat ondersteuning. De 3.000 euro die we wonnen op de Boostcamp zal ongetwijfeld helpen om de ergonomie van de website te verbeteren. De andere prioritaire behoeften zijn de integratie van een betalingssysteem. Ook is er nog wat juridisch advies nodig om zeker te zijn dat alles in orde is met de sociale wetgeving.

“We zouden een ontwikkelaar in dienst willen nemen, maar we aarzelen nog een beetje. Eerst willen we goed bepalen wat onze behoeften zijn om te vermijden dat we iemand aannemen voor twee maanden en dan voor voldongen feiten komen te staan.”

De andere twee projecten die een onderscheiding kregen op de Boostcamp zijn Trackmaestro, een online platform waarmee je de kracht van crowd kunt gebruiken om de muziek te vinden die het best bij een project past, en The Animal Monitoring Platform, dat de opvolging van dieren in landbouwbedrijven wil verbeteren.

Paspoort

Naam: Qwerteach.com Oprichtingsdatum: november 2013
Maatschappelijke zetel: Brussel (Ukkel)
Personeel: 3
Kapitaal: eigen fondsen (minimumkapitaal voor een bvba)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content