Security start-up Lookout beveiligt mobieltjes

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met de oprichting van Lookout is er een bedrijf opgestaan dat security voor smartphones serieus neemt.

Met de oprichting van Lookout is er een bedrijf opgestaan dat security voor smartphones serieus neemt. John Hering en de medeoprichters van Lookout schopten ooit keet door als student een zwakte in Bluetooth letterlijk in de spotlights te plaatsen.

Ze bouwden een toestel waarmee ze vanop grote afstand (tot ca. 1,5 km) Bluetooth toestellen konden doorlichten, en liepen vervolgens tijdens een Oscaruitreiking langs de ‘rode loper’ om een lijst van onveilige mobiele telefoontoestellen bij de grote sterren te publiceren.

Van de weeromstuit kwamen ze zelf ook in de schijnwerpers te staan, wat hen de belangstelling van telco’s maar ook kapitaalverstrekkers opleverde. Vandaag heeft Lookout Mobile Security (ooit Flexilis) uit San Franciso al ca. 75 miljoen dollar opgehaald bij iconische kapitaalverstrekkers als Andreessen Horowitz, Khosla Ventures en Trilogy Equity Partners. Bovendien heeft het al partners opgetekend als Sprint, T-Mobile en Deutsche Telecom.

Wereldwijd telt Lookout momenteel 20 miljoen gebruikers, zowel van een gratis versie van hun product als een professionele uitvoering (met maandabonnement). Zelf groeide het bedrijf door van tien tot 100 werknemers.

Lookout was dan ook een pionier om mobiele toestellen onder Android (en later iOS) te beschermen tegen malafide apps. Vorig jaar zou het bedrijf zo een 1.000 Android-toepassingen hebben ontdekt die mogelijk waren besmet met virussen.

Opmerkelijk is wel dat Lookout hiervoor onder meer gebruik maakt van data die wordt verzameld op de toestellen van de gebruikers zelf, als deze laatsten dat toestaan. Alle gegevens worden samengebracht in een ‘Mobile Threat Network’-database met informatie over gevaarlijke toepassingen, die een gebruiker waarschuwt als hij of zij zo’n toepassing binnenhaalt.

Intussen heeft het bedrijf zijn aanbod uitgebreid tot diensten als het lokaliseren (en wissen) van verloren toestellen, back-up en het beheer van mobiele toestellen. Tegelijk biedt de site www.mylookout.com ook een rist tips hoe een veiliger gebruik van mobiele toestellen na te streven, naast waarschuwingen over nieuwe gevaren.

Lookout’s John Hering rijgt dan ook vlotjes accolades bij elkaar als kandidaat in de lijst van ’30under30′ Coolest Young Entrepreneurs 2012 van Inc., evenals een Fortune ’40 under 40: ones to watch’ en winnaar in de lijst van ’35 innovators under 35′ van MIT’s Tech Review.

Partner Content