Sigfox rolt ‘internet of things’-netwerk uit in heel België

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Franse start-up Sigfox gaat tegen eind april heel België coveren met zijn low cost ‘internet of things’-netwerk. Dat vertelde Sigfox ceo Ludovic Le Moan in de marge van het Mobile World Congress aan Data News.

Sigfox rolt in verschillende Europese landen goedkope low energy netwerken uit via dewelke sensoren, electriciteitsmeters, slimme horloges en zelfs wasmachines aan het internet gekoppeld kunnen worden. De Franse starter voorziet met andere woorden in een goedkope infrastructuur die het internet der dingen effectief mogelijk maakt.

De sensoren in geconnecteerde toestellen moeten altijd verbonden zijn met het internet, en op regelmatige basis sturen ze heel kleine pakketjes data over het netwerk, naar de backend van de eigenaar. Sigfox neemt daarbij de rol op van operator, en gebruikt vrij beschikbaar 2G-spectrum om die connectiviteit mogelijk te maken.

Het bedrijfje uit Toulouse heeft op die manier al verschillende miljoenen objecten gelinkt aan het internet. In Spanje bijvoorbeeld, hebben de Fransen onlangs vijf miljoen appartementen uitgerust met geconnecteerde inbraakpreventie-sensoren, in samenwerking met de lokale partner Securitas Direct.

Of Sigfox zo niet op het terrein komt van de traditionele operatoren? “In zekere zin wel”, vertelt ceo Ludovic Le Moan, “maar de chips die nodig zijn om data te kunnen versturen over onze low energy netwerken zijn veel goedkoper (minder dan een dollar) dan de sensoren die andere operatoren gebruiken. En bovendien gaan ze tot 20 jaar mee.”

Le Moan: “Wij zijn de Twitter van de telecom, en maken het mogelijk om piepkleine datapakketjes te transporteren. Foto’s of chatsessies kunnen simpelweg niet over ons netwerk gestuurd worden. Zelfs een tekstberichtje zou al moeilijk zijn.”

Voorlopig zien de traditionele operatoren Sigfox dan ook eerder als een interessante partner dan als een echte bedreiging. Dat bleek onlangs nogmaals toen het Spaanse Telefonica mee in het kapitaal van de onderneming stapte in een C-ronde van maar liefst 100 miljoen euro (!!).

In totaal heeft SigFox al drie keer geld opgehaald om zijn snelle groei mee te kunnen financieren. Heel wat investeerders geloven in het potentieel van de starter op het vlak van smart metering, mobility en smart cities.

België

In de marge van het Mobile World Congress vertelde Ludovic Le Moan aan Data News dat hij zijn ‘internet of things’-netwerk tegen eind april ook in heel België wil uitgerold hebben. “België is een klein land. Ik schat dat we 40 tot 50 basestations zullen nodig hebben om het grondgebied volledig te kunnen coveren.”

Net zoals in de andere landen waar SigFox actief is, gebeurt de installatie van de basisstations in samenwerking met een derde partij. Voor België denkt Le Moan aan een groot nutsbedrijf. Hij wil Electrabel net niet bij naam noemen, maar dat bedrijf heeft wel grote antennes staan in heel ons land (waarop de basisstations kunnen geplaatst worden), én Electrabel-moeder GDF Suez is één van de grote investeerders in Sigfox.

Tot slot misschien nog snel iets over het businessmodel van de starter. Iedereen die dat wenst kan gebruik maken van de low cost netwerken van Sigfox. Vanaf het moment dat je het netwerk gaat gebruiken voor commerciële doeleiden, betaal je een paar euro’s per sensor en per jaar aan de onderneming.

“We zien onszelf als een alternatieve operator”, besluit de Fransman. “Gebruikers nemen een jaarabonnement per geconnecteerd object. Overigens zijn alle chipsets compatibel met ons netwerk. Alle fabrikanten kunnen ons protocol embedden in hun toestellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content