Startup kan Captcha’s kraken

Pieterjan Van Leemputten

Een jong bedrijf uit San Francisco claimt dat het met zijn software captcha’s kan kraken. Die worden gebruikt om menselijke gebruikers van computers te onderscheiden.

Een jong bedrijf uit San Francisco claimt dat het met zijn software captcha’s kan kraken. Die worden gebruikt om menselijke gebruikers van computers te onderscheiden.

Een Captcha is de combinatie van wazige cijfers en letters die je vaak moet opgeven bij het aanmaken van een e-mailadres, sociaal netwerk of andere webdienst. Op die manier voorkomt de dienst dat computers massaal automatisch registraties uitvoeren of gaan spammen.

Tegenover Reuters zegt Scott Phoenix, medeoprichter van Vicarious, dat het niet de bedoeling is om de software te gebruiken of te verkopen. “We willen tonen dat we de eerste stap kunnen zetten naar een computer die werkt zoals een menselijk brein.”

Hoe het bedrijf de codes breekt is niet bekend, maar bij demonstraties kon het onder meer de captcha’s van Google en PayPal breken. Wel moet er worden opgemerkt dat er elke paar jaar wel iemand is die er in slaagt om Captcha’s automatisch te kraken, waarna ze doorgaans ingewikkelder worden gemaakt. Zo werken sommige diensten vandaag met een vage afbeelding of silhouet van een kat en een hond waarbij je het juiste dier moet aanduiden. Dingen die vandaag nog geen evidentie zijn voor computers.

Het bedrijf wil met zijn ontwikkeling vooral aantonen dat het computers van een zekere kunstmatige intelligentie kan voorzien. Vooral met het oog op het herkennen van beelden en teksten waar vooralsnog mensen moesten tussenkomen om te bepalen wat er te zien is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content