Talkeezy geeft psychologen digitale praktijk

Binnenstappen bij een psycholoog blijkt voor veel mensen nog steeds een grote drempel © iStock

Patiënten moeten soms weken wachten voor een psycholoog tijd voor hen heeft. Anthony Magnus ondervond het zelf, en vond dan maar de oplossing: Talkeezy, een digitaal platform dat het traditionele consult ondersteunt.

Het was een lijdensweg, toen Anthony Magnus er even doorzat. Hij zocht hulp, maar voor hij een eerste psycholoog zag, waren we weken verder. “En toen klikte het niet met die man”, zucht hij. “Mocht ik op zoek naar een andere hulpverlener, en ook dat duurde weer weken. Ondertussen was ik wel geld en tijd kwijt maar veel hulp had ik nog niet gekregen.”

Dat kon beter, en de voorbeelden bestonden al in Nederland en de VS: een platform waarop de psycholoog je digitaal helpt. “Je kunt van eender waar naar je psycholoog sturen, die ze minstens één keer per dag leest en reageert”, legt Magnus uit. “Er zijn voorbeelden in het buitenland die tonen dat het werkt: in Nederland is er al tien jaar een gelijkaardig platform actief, in de VS is er eentje met meer dan een half miljoen gebruikers. En ja, het is ook doeltreffend: studies hebben uitgewezen dat zo’n benadering wel degelijk werkt, zij het niet voor alle problemen. Rouwverwerking is iets waarvoor je nog altijd best in de praktijkruimte begeleid wordt, maar burn-out of en lichte depressie zijn op deze manier perfect behandelbaar. Overigens zijn we van plan om in de toekomst ook videochat mogelijk te maken via ons platform, dan zijn er weer meer therapeutische mogelijkheden, want dan krijg je als hulpverlener wel emoties en lichaamstaal mee.”

De voordelen zijn legio: een patiënt heeft geen last meer van wachttijden en de psycholoog kan door de kortere sessies op deze manier meer cliënten begeleiden in één uur dan hij met face to facesessies kan. En dat de hele betaling is ingebouwd in de site, is ook een gemak: geen gedoe met cash geld meer, maar alles meteen digitaal geregeld. Hoe Magnus dat ziet werken? “Een psycholoog krijgt voor een basisbedrag een licentie om zich op Talkeezy aan te melden, daarna kan hij patiënten naar het platform doorverwijzen met een code waarmee ze kunnen inloggen.

Magnus is nu met enkele psychologen in gesprek om te zien wat voor functionaliteiten het platform moet krijgen om voor hen gebruiksvriendelijk te zijn. “In eerste instantie moet het midden december leiden tot een webplatform, na de eerste resultaten volgt dan ook een app. ” En dan moet het verkopen beginnen, psycholoog per psycholoog, want Magnus is van plan in eerste instantie op direct sales in te zetten. “Voor de verdere ontwikkeling en uitbouw zijn we op zoek naar extra kapitaal.”

Door zijn bachelor diploma Devine (Digital Design & Development) heeft Magnus de technische kennis in huis om Talkeezy op te richten, waardoor hij de opstartkosten laag kon houden. “Voor het juridische en zakelijke luik laat ik me begeleiden door Start it @ KBC.”

Talkeezy:

Maatschappelijke zetel: Gent

Aantal vennoten: 1

Op zoek naar bijkomend kapitaal?: Neen

Website: www.talkeezy.be

Partner Content