Tax shelter voor innovatieve bedrijven? Moet kunnen zegt Reynders

Didier Reynders en Rudy Aernoudt zijn voorstander van de mogelijkheid om het Tax Sheltersysteem te introduceren voor innovatieve Belgische bedrijven.

Didier Reynders en Rudy Aernoudt zijn voorstander van de mogelijkheid om het Tax Sheltersysteem te introduceren voor innovatieve Belgische bedrijven.

Dat lieten ze maandag weten tijdens een rondetafelgesprek georganiseerd door de Entrepreneurclub van de Solvay Schools Alumni.

Tax shelter werd in 2002 in het leven geroepen door de voormalige minister van Financiën en de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Het is een fiscale stimuleringsregeling waarbij een bedrijf kan investeren in een audiovisueel project en 150 procent van zijn investering fiscaal kan aftrekken.

Dit systeem werkt goed in België, maar is het overdraagbaar naar andere sectoren? “Het is mogelijk en zelfs wenselijk”, antwoordden beide politici, “maar er moet wel een kader voor gecreëerd worden, en aan enkele voorwaarden moeten worden voldaan.”

Eerst moet er een politiek besluit worden genomen, en daarna moet de maatregel worden goedgekeurd door de Europese Unie omdat het gaat om staatssteun, benadrukt Didier Reynders.

Voor hoogleraar economie Rudy Aernoudt zijn de criteria voor succes rechtstreeks verbonden met de investeerder, zonder enige tussenstructuur, een hoge belastingdruk en een “pay back”-systeem, zodat de investeerder er ook bij wint.

Bovendien zou een mentaliteitsverandering ook welkom zijn. “Een belegging in risicokapitaal wordt niet erg bevorderd in België. Bovendien is het iets heel anders om te investeren in een bedrijf dan in een (in dit geval audiovisueel) project”, merkte de minister op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content