Tax shelter voor start-ups komt er aan

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De regering Michel wil het investeren in start-ups fiscaal aantrekkelijker maken. Starters krijgen zicht op een tax shelter én op lagere loonlasten.

Tijdens de federale begrotingscontrole die zopas werd afgerond, bleek dat er nog geld kon worden uitgetrokken voor enkele nieuwe maatregelen. Vicepremier en minister van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) kreeg alvast voor elkaar dat er een tax shelter komt voor start-ups, en dat investeren in jonge bedrijfjes fiscaal aantrekkelijker wordt.

“Een wet Cooreman-De Clercq, maar dan voor start-ups”, zo vergeleek De Croo de geplande tax shelter met de wet uit 1982 die investeren in aandelen fiscaal aantrekkelijker maakte.

De Belgische start-up community vraagt al langer om zo’n regeling, zoals enkele weken geleden nogmaals bleek uit het #BEstartupmanifesto, een initiatief van enkele bekende vertegenwoordigers uit de scène, met concrete voorstellen voor een start-up vriendelijk klimaat in ons land.

Concreet gaat het hier om een belastingvermindering in de personenbelasting voor wie investeert in jonge ondernemers. De korting loopt op tot 45 procent bij nieuwe aandelen van een micro-vennootschap, en 30 procent bij een startende kmo. De aandelen moeten wel vier jaar aangehouden worden om van de korting te kunnen genieten.

Daarnaast zullen starters in hun eerste vier jaar tien tot twintig procent van hun bedrijfsvoorheffing niet moeten doorstorten. En ook het verstrekken van kapitaal tot 7.500 euro en leningen tot 15.000 euro via een gereglementeerd crowdfunding-platform wordt fiscaal aantrekkelijker gemaakt.

De eenmalige investeringsaftrek wordt dan weer uitgebreid tot investeringen in digitale betalingssystemen en cybersecurity.

E-commerce

Voorts wil de regering de achterstand van de Belgische e-commerce aanpakken door nachtwerk mogelijk te maken. Gezien het huidige verbod kan een online bestelling na 20 uur in België immers pas de volgende dag verwerkt worden, terwijl die vanuit Nederland nog dezelfde nacht kan vertrekken.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verwacht dat dit 1.350 extra banen zal opleveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content