Thingsplay.com focust op het internet der dingen

Frédéric Jourdain (al bekend vanwege zijn rol als directeur van de Waalse ICT-cluster Infopole) en Georges Luel (een gepassioneerde ingenieur elektronica die werkt bij de MIVB) slaan de handen in elkaar voor de oprichting van Thingsplay.com, een eerste open platform voor gecentraliseerd beheer van verbonden objecten.

Frédéric Jourdain (al bekend vanwege zijn rol als directeur van de Waalse ICT-cluster Infopole) en Georges Luel (een gepassioneerde ingenieur elektronica die werkt bij de MIVB) slaan de handen in elkaar voor de oprichting van Thingsplay.com, een eerste open platform voor gecentraliseerd beheer van verbonden objecten.

Er werd ook een community site opgericht om uitwisselingen tussen geeks en ontwikkelaars te bevorderen die mee op de trein van het internet of things willen springen.

Het hoofdthema op het MForum van het AWT van vorige week was ‘de revolutie’ van het internet of things (IOT). Bij de inleiding wees Pascal Poty, die instaat voor het technologisch toezicht bij het AWT, erop dat het internet of things al volop aan een opmars bezig is: in Regent Street in Londen (en op de Meir in Antwerpen) maken tientallen handelaren al gebruik van kleine ‘beacon’-terminals om draadloos te communiceren naar smartphones van klanten, en hen bijvoorbeeld een aanbod op maat aan te bieden wanneer ze langskomen in de winkel.

In Frankrijk gaat verzekeraar Axa cheques voor preventieve zorg aanbieden aan bepaalde klanten die ermee instemmen om een sensor te dragen die bijvoorbeeld het hartritme of de bloeddruk meet. In Luxemburg experimenteert betaalbedrijf DigiCash, dat al contracten ondertekende met grote banken en met autodealers, volop met mobiel betalen via beacon-sensoren, naast QR-codes.

Thingsplay

En bij ons willen sommigen een voorsprong nemen met het internet of things, dat volgens Gartner 26 miljard objecten met elkaar zal verbinden tegen 2020. We weten dat het aantal verbonden objecten op het internet in 2008 al groter was dan het aantal mensen.

“Er bestaan tal van toepassingen: van de aangesloten auto tot de vochtsensor van een plant of de thermostaatregeling van de centrale verwarming. De uitdaging is om de verbonden objecten te koppelen aan een reeks toepassingen en dit alles coherent te beheren”, legt Frédéric Jourdain uit.

Hij richtte onlangs mee HMI Products op, een IOT-integrator waarvan het platform Thingsplay.com verschillende gebruikersprofielen en verschillende objecten centraal beheert binnen één huis of onderneming. “Dit is een eerste end-to-end-oplossing”, zegt Frédéric Jourdain niet zonder trots.

Het platform staat open voor partners (ontwikkelaars, industriëlen of gewoon liefhebbers) die hun aangesloten objecten willen integreren. Zo lopen er besprekingen met een zwembadinstallateur, die de filtering van het water wil optimaliseren in functie van de buitentemperatuur. Een fabrikant van pelletkachels is ook geïnteresseerd.

Via een Thingsplay-module kunnen openbare gegevens of “open data” worden geïmporteerd (bijvoorbeeld weersvoorspellingen) via webservices. Voor de eindgebruiker kan de smartphone dienst doen als afstandsbediening.

HMI Products biedt al een ‘board’ aan, een soort WiFi-bedieningspaneel van verbonden objecten, tegen 50 euro (voor de geeks). Voor de industrie zal een iets robuustere behuizing worden verkocht aan 400 euro.

iot-community.comMet als doel om te sensibiliseren en best practices te delen, kondigde Frédéric Jourdain ook al de geboorte aan van www.iot-community.com, die een gemeenschap van IOT-ontwikkelaars wil zijn binnen Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content