TreinTramBus en iRail willen overvolle treinen voorspellen

© belga

Door enkele open data-bronnen te combineren wil TreinTramBus samen met iRail voorspellen en waarschuwen wanneer je trein te vol zal zitten.

Met Spitsgids willen de de twee organisaties het voor treinapps mogelijk maken om een melding te versturen als de trein te vol zit. Ook kan je vanuit de apps zelf melden als het bij jou te druk is om andere reizigers te informeren.

Het initiatief komt niet van de NMBS maar van reizigersorganisatie TreinTramBus dat hiervoor in zee gaat met iRail, een werkgroep bij Open Knowledge Belgium. Een crowdfundingactie moet het project nu op gang brengen om na de zomer in bèta te gaan.

In eerste instantie gaat het om drie databronnen. Maar de ontwikkelaars sluiten niet uit dat er op termijn nog meer externe data, bijvoorbeeld file op de baan of weersomstandigheden worden in verwerkt:

Gegevens van TreinTramBus die binnenkort worden gecodeerd in een open source programmacode.

Reizigers via de apps Railer en BeTrains zelf aangeven welke treinen te vol zitten.

De opvragingen via de API van iRail geven ook een indicatie. De kans is namelijk groot dat vaak opgevraagde verbindingen ook drukker zijn.

TreinTramBus wil met de crowdfunding €4000 euro verzamelen en zo een student-ontwikkelaar inhuren die de app kan maken. De organisatie mikt op een student die tijdens de Summer of Code (vanaf 4 juli) een maand lang aan de slag gaat om de toepassing te bouwen. Die zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor RailerApp (iPhone), iRail.be en Betrains (Android). Maar de beschikbare data van de Spitsgids zal ook voor de NMBS beschikbaar zijn om eventueel te integreren zijn eigen apps.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content