Truvatus laat iedereen digitale documenten verkopen

Een Belgisch platform dat vandaag lanceert laat je toe om documenten en andere bestanden te verkopen op grote en kleine schaal.

Truvatus mikt in eerste instantie niet op mensen die hun eigen boek digitaal willen aanbieden, al kan dat wel. Momenteel kan je er pdf’s aanbieden, maar op termijn wil de site verschillende digitale bestanden kunnen aanbieden.

Het project werd opgezet door Steven Anthonis, een leraar informatica-economie en beurskenner. Hij zocht een manier om zijn eigen papers vlot online te verkopen, maar botste al snel om een hoop omwegen. Samen met Sam Vloeberghs, een 24-jarige ondernemer en student industrieel ingenieur informatica zette hij Truvatus op.

Wie zelf iets wil publiceren betaalt Truvatus 1 euro (+ btw) per verkochte download. Na 100 exemplaren zakt de commissie naar 75 cent en na 500 downloads gaat er nog 50 eurocent naar de site. Wel moet je daar als gebruiker de marge van PayPal bijtellen.

Om illegale verspreiding tegen te gaan wordt elke download voorzien van een uniek watermerk met onder meer het emailadres van de koper in vermeld. Uiteraard mag je volgens de gebruiksvoorwaarden zelf geen documenten verkopen waarvan je zelf niet de eigenaar bent.

Momenteel kan betalen enkel via PayPal omdat Vloeberghs en Anthonis een systeem willen waar je als verkoper het bedrag meteen zou ontvangen. “Er zijn spelers die iets gelijkaardigs doen, maar we willen echt iets waar je meteen je geld ontvangt” zegt Vloeberghs. Mocht er op termijn vraag komen naar andere betalingsplatformen, dan worden die toegevoegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content