Uber verleidt Europa met jobs: ‘We kunnen 50.000 banen creëren binnen de EU’

© REUTERS

In een poging om Europese steden gunstiger te stemmen belooft de ceo van Uber tot vijftigduizend lokale jobs.

Taxidienst Uber heeft in Europa, en dan vooral bij lokale besturen, geen al te best imago. Het bedrijf beconcurreert de taxisector maar krijgt het verwijt niet in orde te zijn met de wetgeving. Dat stelt dat veel overheden de dienst verbieden.

Op een mediaconferentie in München, waar Reuters aanwezig was, zegt ceo Travis Kalanick dat het bedrijf in 2015 meer wil samenwerken met Europese steden en raakt daarmee meteen een gevoelige snaar voor politici: lokale jobs. “We kunnen tot tienduizend banen in vier jaar tijd beloven,” klinkt het.

Kalanick heeft het daarbij over voltijdse banen of het equivalent ervan. Een groot deel van die banen kan er dit jaar al komen. “Als deze partnerschappen er tegen eind 2015 komen, kunnen we vijftigtduizend banen binnen de EU creëeren.”

Of het enkel gaat om taxichauffeurs of ook om jobs bij Uber zelf is niet meteen duidelijk. Maar de opzet van het plan is dat wel. Zodra er enkele lokale politici toehappen kan Uber immers pleiten voor een flexibelere houding rond regulering. Eens dat op poten staat kan het met dat model andere steden aanspreken en zo alsnog een legaal en door de politiek geaccepteerd businessmodel uitbouwen in Europa.

Vandaag ligt de taxidienst in verschillende Europese steden, waaronder in Nederland, Duitsland en Spanje, onder vuur. Ook in ons land is dat het geval. Zo legde Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet klacht neer tegen de dienst om de legitimiteit vast te leggen. Eind vorig jaar werden ook enkele taxi’s in beslag genomen met behulp van mystery shoppers. Al gaf hij eerder wel aan dat er ruimte is voor dergelijke bedrijven als ze zich houden aan de wetgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content