UberPOP stopt in Nederland

© BELGA

De taxidienst UberPOP houdt vrijdag op te bestaan in Nederland. Woensdag heeft het bedrijf Uber de chauffeurs van die beslissing op de hoogte gebracht. Vrijdagochtend worden de laatste ritten gereden en daarna is het over, meldt de alternatieve taxidienst.

UberPOP reed in de vier grote Nederlandse steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De dienst maakte het mogelijk om ritten te boeken bij particulieren die hun diensten als taxichauffeur aanbieden. De bestuurders gebruikten daarvoor hun eigen auto, maar zonder het noodzakelijke blauwe kenteken voor Nederlandse taxi’s. Ook beschikten ze niet over een vergunning.

“Ondanks het feit dat het tot interessante inzichten heeft geleid in hoe de mobiliteit van de toekomst eruit zou kunnen zien, heeft Uber besloten met UberPOP te stoppen, omdat de dienst een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving”, aldus het bedrijf in een persverklaring.

De omstreden taxidienst werd verdacht van het in georganiseerd verband overtreden van de taxiregels in de Wet personenvervoer. Eind september werd een inval gedaan in het hoofdkantoor in Amsterdam.

De goedkope taxidienst werd eind 2014 door de rechter verboden. UberPOP bleef actief, maar in de loop van dit jaar werd de dwangsom per betrapte chauffeur aanzienlijk verhoogd: tot 50.000 euro. Het technologiebedrijf gaat in Nederland wel verder met drie legale versies van de dienst. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content