Vervoersmaatschappij TEC kiest voor open data

De Waalse openbare vervoermaatschappij (TEC) bevestigde op het colloquium Data Days in Gent dat ze haar data gaat openstellen voor derden.

De Waalse openbare vervoermaatschappij (TEC) bevestigde op het colloquium Data Days in Gent dat ze haar data gaat openstellen voor derden.

Enkele maanden geleden werd de TEC op snelheid gepakt door het succes van ProchainBus.be, waarmee je de reistijden van de bussen kunt raadplegen op je smartphone. Daarom besluit ze nu om volop te kiezen voor open data. De plannen van de TEC worden in detail voorgesteld op een 2e Hackathon die in Namen plaatsvindt op 4 en 5 april.

Dit betekent een belangrijke ommezwaai voor de grote speler uit de openbare sector. De TEC heeft een tijdje gedreigd met juridische stappen tegen ProchainBus vanwege “gegevensdiefstal”, maar nu worden beide dus bondgenoten.

Het besef bestaat dat de opening naar een gemeenschap van externe ontwikkelaars een bron van verrijking kan zijn voor een instelling, in plaats van een bedreiging voor haar core business.

Open data kan immers worden gezien als een manier om de openbare diensten dichter bij de burgers te brengen door de ontwikkeling van nuttige en intuïtieve apps.

In Gent kon de “Waalse” aankondiging alvast rekenen op heel wat belangstelling, vooral bij de Vlaamse Minister Geert Bourgeois, die belast is met ICT en e-government.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content