Viepage geeft een extra dimensie aan sociale media

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Viepage is een nieuw sociaal netwerk dat het leven van zijn gebruikers wil vergemakkelijken door administratieve taken over te nemen en notarieel getinte diensten aan te bieden.

Viepage is een nieuw sociaal netwerk dat het leven van zijn gebruikers wil vergemakkelijken door administratieve taken over te nemen en notarieel getinte diensten aan te bieden. Wat gebeurt er met je krantenabonnement en met je gasfactuur na je overlijden of na een verhuis? En welk familielid of welke goede vriend krijgt toegang tot je paswoorden eens je het tijdelijke met het eeuwige verwisseld hebt? Op dergelijke vragen wil het nieuwe sociale netwerk Viepage van de Vlaming Bruno Vermeeren een antwoord bieden.

Net zoals bij Facebook kan je op Viepage een profiel aanmaken (zelfs gewoon door in te loggen met je FB-account), kan je linken met vrienden en familie en kan je statusupdates posten, maar het zijn de extra’s die het platform onderscheiden van de concurrentie. Die extra’s hebben in de meeste gevallen betrekking op het dagdagelijkse leven, lossen probleempjes op waar mensen geen tijd voor hebben, en willen in sommige gevallen wel erg ver gaan.

Zo krijg je bijvoorbeeld een soort van dagboekpagina ter beschikking waarop je verlangens en dingen die je wil bereiken in je leven kan oplijsten (en afchecken of laten afchecken eens ze in vervulling zijn gegaan), is er een uitgebreide sociale agendatool voorzien, en kan je lijstjes aanmaken voor tijdens het shoppen of voor bij andere activiteiten.

Ingrijpender zijn ‘StopMyDigitalLife’ en ‘StopMyRealLife’, diensten die al je fysieke en online-abonnementen opzeggen (nieuwsbrieven en krantenabonnementen, jazeker, maar ook Facebook- en Twitter accounts) en je digitaal onvindbaar trachten te maken, wanneer een gemachtigde derde partij heeft doorgegeven dat je dood bent.

‘Move Your Life’ wil helpen met de administratieve rompslomp bij een verhuis, en laat je adres aanpassen in alle databases waar je geregistreerd staat (al moet je al die informatie aanvankelijk natuurlijk wel doorspelen aan Viepage). Handig voor wie zijn Belgacom TV-abonnement snel wil overzetten.

Straks wordt het ook mogelijk om je medische geschiedenis te uploaden, en Vermeeren lobbyt naar eigen zeggen zelfs om zijn platform te kunnen connecteren met het rijksregister in de VS. Met diezelfde Amerikaanse markt in het achterhoofd komt Viepage ook met diensten die het werk van advocaten en notarissen deels overnemen.

Juridische zaken Zo wordt het mogelijk om, via het platform, iemand aan te stellen die je juridische zaken kan overnemen eens je mentaal ongeschikt bent, en kan je iemand aanstellen die mag beslissen om de stekker uit te trekken als na een beroerte of een ongeval vast staat dat je niet meer zal recupereren.

Tenslotte kan je met Viepage een soort van testament opmaken via hetwelk je je eigendommen veel sneller dan normaal kan overmaken aan de personen die je daarvoor in gedachten hebt. Vooral in de VS zouden dergelijke services op heel wat succes kunnen rekenen.

“In de Verenigde Staten zijn zulke zaken perfect legaal, omdat we met een advocatenkantoor samenwerken dat deze dingen zal checken”, aldus Vermeeren. “De gebruikers vullen de documenten elektronisch in, onze advocaten kijken ze na en sturen ze door naar de desbetreffende dienst. We lobbyen naar de mogelijkheid om dit ook in België te doen, maar onze focus ligt toch vooral op de Amerikaanse markt.”

De basisdiensten op Viepage zijn gratis. Ook ‘StopMyDigitalLife’ wordt kosteloos aangeboden. Maar wie verder wil gaan en andere diensten wil afnemen, zal daar een bijdrage voor moeten betalen, “met de garantie dat je gegevens niet gebruikt worden om door te verkopen, zoals bij Facebook en bij Google”, benadrukt Vermeeren.

Op de logische vraag of de privacy van de gebruikers niet in gevaar is, klinkt het dat “de informatie van onze klanten niet in de cloud wordt gestockeerd, maar op onze eigen servers. Gevoelige informatie wordt dus niet zomaar te grabbel gegooid.”

Momenteel staat de betaversie van Viepage online, en wordt de tool getest door enkele honderden vrienden en kennissen van Bruno Vermeeren. De 27-jarige programmeur-ondernemer heeft al 26.000 euro kunnen ophalen bij enkele privé-investeerders, en is nog op zoek naar een kleine 70.000 euro extra om de officiële lancering wat meer kracht bij te kunnen zetten.

Profiel Viepage.com – Opgericht in: 2013
– Maatschappelijke zetel: Sint-Stevens-Woluwe, Belgie
– Aantal werknemers: 15 freelancers
– Kapitaal: 26.000 euro zaaigeld van privé investeerders

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content