Vlaanderen en Brussel blijven in kopgroep Europese innovatie

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het is niet zo slecht gesteld met het innovatieniveau van ’s lands regio’s. Enkel Wallonië zit nog in de categorie van Europese ‘follower’. Dat blijkt uit de Regional Innovation Scoreboard 2012 van de Europese Commissie.

Het is niet zo slecht gesteld met het innovatieniveau van ’s lands regio’s. Enkel Wallonië zit nog in de categorie van Europese ‘follower’. Dat blijkt uit de Regional Innovation Scoreboard 2012 van de Europese Commissie.

Om het innovatieniveau van de 190 verschillende Europese regio’s te vergelijken, hanteert de Europese Commissie 12 indicatoren waarop scores worden gegeven (onderzocht in 2011). Die gaan van ‘het aantal inwoners met een hogere opleiding’ over de r&d-uitgaven van bedrijven en overheden tot patenten en het tewerkstellingsniveau in technologie- en kennisorganisaties.

Uit de vergelijkende studie blijkt dat Vlaanderen en Brussel het zeker niet slecht doen. Ze zitten allebei in de kopgroep van ‘innovatieleiders’, samen met 39 andere regio’s. Brussel zit achteraan de kopgroep (‘lage innovatieleider’), Vlaanderen in de middenmoot (‘gemiddelde innovatieleider’). 58 regio’s zitten in de ‘innovatievolgers’-groep, waaronder het Waals Gewest. De groep van gemiddelde innovators telt 39 regio’s en die van bescheiden innovators nog 52 regio’s. Zweden, Denemarken, Finland en Duitsland herbergen de sterkste innovatieregio’s.

Goede scores in ons land zijn er onder meer op vlak van onderwijs (aantal inwoners met een hogere opleiding). Zowel Brussel, Vlaanderen als Wallonië doen het op dat vlak uitstekend. Brussel doet het bovengemiddeld goed op vlak van publiek-private samenwerking en tewerkstelling in technologiefabrikanten en kennisintensieve dienstenbedrijven. Vlaanderen is mooi geklasseerd bij de innovatieve kmo’s en bij de samenwerking tussen kmo’s. Ook haalt het noordelijke deel van ons land een mooie score op vlak van product- of procesinnovators. Wallonië doet het vrij goed inzake r&d- en andere innovatie-uitgaven van bedrijven.

Heel wat zwakker is het in het hele land gesteld met de overheidsfondsen voor r&d en de verkoop van nieuwe producten op de markt. Het Waalse Gewest in het bijzonder heeft ook nog veel werk op vlak van tewerkstelling in tech- en kennisbedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content