Volta Ventures leidt kapitaalronde van één miljoen euro in fintech start-up Cashforce

Nicolas Christiaen, medeoprichter Cashforce © Photo News
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het durfkapitaalfonds Volta Ventures en het investeringsvehikel Pamica van Michel Akkermans pompen 1 miljoen euro in Cashforce, een Vlaamse fintech start-up die software heeft ontwikkeld waarmee bedrijven inzicht krijgen in hun cashflow. Cashforce zal het kapitaal gebruiken om de productontwikkeling en de commerciële uitrol in Europa te versnellen.

Cashforce is een jonge Vlaamse fintech start-up die cloudsoftware heeft ontwikkeld die bedrijven inzicht geeft in hun cashflow, voorspelt wat er op financieel vlak staat te gebeuren en die aangeeft hoe de kasstroom kan worden geoptimaliseerd.

“Ons platform gaat niet enkel aan de slag met de data uit zowat alle mogelijke erp-systemen”, geeft ceo en medeoprichter Nicolas Christiaen een woordje uitleg, “maar communiceert ook met bankinstellingen. Heel wat bedrijven gebruiken elektronische bankberichten (zoals CODA in België of SWIFT voor grote bedrijven) als alternatief voor de papieren bankuitreksels. Onze toepassing neemt die transacties mee op in haar analyses..”

Door te grasduinen in die data, kan Cashforce een behoorlijk accuraat beeld schetsen van wat er op financieel en operationeel vlak te gebeuren staat in de komende dagen en weken. Dat is niet onbelangrijk, want bedrijven die aanvoelen dat er een dipje aankomt, kunnen daar op inspelen door proactief een extra lening aan te gaan om de moeilijke periode te overbruggen, of door te investeren in een ander en beter project.

“Je kan ook eigen veronderstellingen simuleren”, aldus nog Christiaen. “De toepassing houdt daar dan rekening mee in haar analyses. Telkens de data geüpdatet wordt, krijgt ook de voorspelling een update.”

Volta Ventures

De Serie A financieringsronde van 1 miljoen euro die Cashforce woensdag aankondigt, wordt geleid door Volta Ventures, een Belgisch durfkapitaalfonds dat veelbelovende internet- en softwarebedrijven in een vroeg stadium van kapitaal voorziet. Het is reeds de vierde start-up waar het fonds geld voor vrijmaakt, na Beatswitch, Sentiance, en het Nederlandse LookLive.

Ook Pamica, de investeringsmaatschappij van voormalig voorzitter en ceo van het financiële technologiebedrijf Clear2Pay Michel Akkermans is mede-investeerder. Zowel Volta Ventures als Michel Akkermans zullen toetreden tot de Raad van Bestuur van de start-up.

Cashforce zal het kapitaal van deze A-ronde gebruiken om de productontwikkeling en de commerciële uitrol in Europa te versnellen. Het bedrijfje heeft naar eigen zeggen ook potentieel op de Amerikaanse markt. Zo werd het tijdens de zomer van 2015 al geselecteerd als één van de 11 globale FinTech bedrijven in de Barclays Accelerator in New York.

“Cashforce biedt een zeer aantrekkelijke oplossing voor bedrijven die hun cash flow prognoses en werkkapitaal beter willen begrijpen en optimaliseren”, zegt managing partner Filip Vandamme van Volta Ventures. “Het platform is intuïtief, bevat veel waardevolle informatie en laat efficiënte ‘root cause’ analyses en ‘what-if’ simulaties toe.”

Cashforce heeft momenteel een 20-tal klanten, vooral in manufacturing, logistiek en retail. Het Gentse bedrijfje richt zich voornamelijk op bedrijven met een omzet die boven de 50 miljoen euro afklokt.

“Ook met grootbanken lopen er gesprekken”, benadrukt de ceo. “Wanneer een bank weet dat de forecast van een klant positief is, is het risico kleiner om er in te investeren. Andersom kunnen financiële instellingen die weten dat één van hun klanten in de problemen gaat komen, daar proactief op inspelen. Binnen enkele jaren zullen de banken sowieso willen weten waar het heengaat met de business van hun afnemers. Cashforce kan daar bij helpen.”

Het team ging al op prospectie in de VS, en heeft intussen een kantoortje geopend in New York. “We hebben ons bedrijf helemaal gebootstrapped”, aldus nog Christiaen. “In 2012 zijn we begonnen met het geven van advies over cashflowmanagement, en op basis van de feedback die we kregen van onze klanten hebben we ons product gebouwd. Het was heel belangrijk dat Cashforce tegemoet kwam aan de eisen van de cfo’s.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content