VUB spin-off Collibra haalt 23 miljoen dollar op

© Collibra, met ceo Felix Van de Maele uiterst links
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Collibra, de spin-off van de VUB die de datastructuur van organisaties aanpakt en stroomlijnt, haalt in een serie B investeringsronde 23 miljoen dollar (20,5 miljoen euro) op bij Index Ventures en Dawn Capital. Het softwarebedrijf verhuist zijn hoofdkantoor naar New York.

Het team rond medeoprichter en ceo Felix Van de Maele bouwt software die de betekenis (semantiek) van data verduidelijkt, om die gegevens bruikbaar en herbruikbaar te maken. “Onze toepassing maakt van het beheer van data een geautomatiseerd proces”, legt Van de Maele uit, “een beetje zoals SAP dat doet met het erp-proces, en Salesforce met het verkoopproces.”

Andere softwarehuizen proberen al langer met een oplossing te komen die in het verlengde ligt van Collibra, de big dataspecialist moet het dan ook opnemen tegen grote spelers zoals IBM. Maar geruggesteund door Gartner en PricewaterhouseCoopers, die Collibra afdoen als één van de leiders in datamanagement, gaat het momenteel erg hard voor het bedrijf.

Vijf van de grootste tien Amerikaanse banken zijn intussen al klant, en ook Walmart zou een beroep doen op de software van de VUB-spin-off, die ook afnemers heeft in healthcare, retail, banking, telecom en farma.

Collibra heeft zich van meet af aan omringd met mensen die de sector goed kennen: onder meer Tony Mary (ex-IBM) en Dirk Boogmans (ex-GIMV) zitten in de raad van bestuur. Het bedrijfje kon ook al ruim 2,5 miljoen euro ophalen bij vroegere investeringrondes, en werd jaren geleden al door Data News gekroond tot ‘start-up of the year’.

New York

De nieuwe Serie B financiering ter waarde van 20,5 miljoen euro staat op het conto van de Britse durfkapitalisten Index Ventures en Dawn Capital. Dawn investeerde eerder ook al in de Belgische start-up Showpad, en Index Ventures zit onder meer in het kapitaal van Dropbox, Sonos, Etsy, Facebook en Flipboard. “Een mooi rijtje om tussen te staan”, glundert Van de Maele.

Volgens de ceo moet de extra investering dienen om nog sneller te kunnen groeien, en om het werknemersbestand te verdubbelen. “Momenteel groeien we jaarlijks met meer dan 200 procent”, klinkt het. “We hebben 90 klanten, zijn met bijna 100 mensen, en we zijn winstgevend. Bedoeling is om in de komende maanden naar een kleine 200 werknemers te gaan.”

Collibra heeft kantoren in Brussel, Wroclaw, Londen en New York. Die laatste locatie zal ook het hoofdkwartier van het bedrijf worden. Tijdens de Strata Conferentie die deze week plaatsvindt in the Big Apple, zal Collibra trouwens een nieuw product voorstellen dat artificiële intelligentie gebruikt om het managen van data nog te vergemakkelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content