Watchkid wint Startech in Bergen

Startech is een programma voor ingenieursstudenten dat het ondernemerschap wil stimuleren. Het initiatief gaat uit van de Waalse incubator WSL, en wordt georganiseerd door Polytech Bergen.

Startech is een programma voor ingenieursstudenten dat het ondernemerschap wil stimuleren. Het initiatief gaat uit van de Waalse incubator WSL, en wordt georganiseerd door Polytech Bergen.

Het opzet draait rond het helpen van studenten uit de 2e bachelor bij de uitwerking van een idee voor de oprichting van een bedrijf, om te komen tot een prototype of een verkoopbaar product. Het programma loopt ongeveer tien weken en eindigt met een wedstrijd, waarvan de winnaars op 14 mei werden bekendgemaakt.

Na een eerste test in 2012, naast het academische programma, ging Startech dit jaar de ‘officiële toer’ op omdat het als keuzevak werd geïntegreerd in het programma van Polytech Bergen. Het succes bleef niet uit: 6 teams van 2 of 3 studenten uit de 2e bachelor namen deel, net als een team van 2 studenten uit de 3e bachelor.

Een week in Texas

Alle projecten waren sterk ict-gekleurd. De 1e prijs werd toegekend aan ‘Watchkid’, een geolokalisatieoplossing om het verdwijnen van kinderen tegen te gaan. Martin Brugmans en Flavio Esperti stelden een vergevorderd prototype voor van een systeem met een armband rond de pols van een kind, dat via radiofrequentie verbonden is met een elektronische box die bij de ouders wordt geïnstalleerd.

Zodra het kind buiten een door de ouders bepaalde perimeter komt, begint de box te piepen. De twee toekomstige ingenieurs winnen een all-in verblijf van een week aan de A&M-Universiteit van Texas, waarmee WSL en Awex goede contacten onderhouden.

De 2e en 3e prijs werden toegekend aan ‘STouch’, een mobiele applicatie om studenten te begeleiden op een campus, en ‘STool’ – de sterk gelijkende naam is puur toeval – een collaboration-tool die studenten helpt hun tijd te beheren tijdens de blokperiode. Met andere woorden erg actueel.

De 3 winnaars krijgen 5 dagen lang begeleiding op maat van WSL bij de oprichting van hun onderneming. Ze kunnen ook terecht bij een projectleider van WSL bij Polytech Bergen. Maar het belangrijkste is allicht dat ze eerst hun studies afmaken. Daarom is er geen deadline verbonden aan de prijzen.

De drie winnaars krijgen bovendien de kans om hun projecten voor te stellen aan potentiële investeerders of partners op donderdag 16 mei tijdens een avond georganiseerd door BetaGroup en Polytech Bergen. Dit is het eerste evenement van BetaGroup in Wallonië.

Het ASE (‘agence de stimulation économique’ – agentschap voor de bevordering van de economie), dat deze editie van Startech heeft ondersteund, hoopt het initiatief te kunnen overdoen in andere hogescholen of faculteiten. Er werden al eerste contacten gelegd in Luik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content