Zweden slokken Vlaamse starter Cloud Friends op

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Zweedse gatewayfabrikant Inteno neemt Cloud Friends over. Die Vlaamse start-up heeft een softwareplatform ontwikkeld waarlangs je domotica-apps kan aanbieden en managen.

Inteno is een producent van gatewaytoestellen (‘residential gateways’, denk aan de settopboxen van Belgacom en Telenet) die op zoek was naar een extensie in de cloud om extra diensten te kunnen aanbieden. “Het toeval wil dat wij een internetplatform voor softwareapplicaties aan het bouwen waren”, vertelt Erik Horemans, de oprichter van Cloud Friends.

“Bedrijven als Inteno kunnen onze ‘appstore-extensie’ gebruiken om hun gateway-aanbod naar telecombedrijven toe te vervolledigen”, klinkt het. “Via ons portaal kunnen eindgebruikers bijvoorbeeld toepassingen downloaden waarmee ze de verwarming of de verlichting in hun woning kunnen controleren, of via dewelke ze een webcamera in hun huis kunnen bedienen.”

“Toen we van start gingen met Cloud Friends was het de bedoeling om de gateways van de operatoren om te toveren tot gebruiksvriendelijke ‘homeservers’ voor de digitale thuisomgeving”, aldus nog Horemans. “Nu we de krachten bundelen met Inteno, kan die droom snel realiteit worden.”

Dankzij de overname van Cloud Friends zouden de Zweden een jaar aan ontwikkelingskosten winnen. “Een online softwareplatform was iets dat Inteno sowieso op zijn roadmap had staan. Deze overname versnelt het uitrolproces alleen maar.”

Welk bedrag er met de overname gemoeid is, wordt niet gecommuniceerd, al gaat het sowieso om meer dan 1 miljoen euro. Cloud Friends werkt momenteel met drie mensen, en kan zijn onafhankelijkheid min of meer behouden. “We zullen ons platform ook nog aan andere gatewaybouwers en aan andere telco’s kunnen verpatsen”, benadrukt Horemans.

Bij Inteno Group werken 750 mensen, verspreid over 5 landen. Het bedrijf heeft vestigingen in Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, en nu ook België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content