Bedrijvenafdeling Belgacom boekt omzetverlies

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De omzet van Belgacom bleef over het eerste kwartaal vrij stabiel, al moet de bedrijvenafdeling andermaal 4,4% omzetverlies incasseren.

Over het eerste kwartaal haalde Belgacom een omzet van afgerond 1,59 miljard euro, oftewel een quasi verwaarloosbare daling met 0,1% op jaarbasis. Daarmee zijn de resultaten in lijn met de verwachtingen en worden de jaarprognoses bevestigd.

Belgacom wist in het eerste kwartaal 26.000 extra klanten voor Belgacom TV aan te trekken (in totaal nu 1,4 miljoen), en ook het aantal vaste internetlijnen ging mee de hoogte in met 10.000 extra lijnen tot bijna 1,65 miljoen. De ‘packs’ blijven eveneens goed aanslaan, met opnieuw 22.000 extra ‘multiplaypacks’ op de teller.

De vastespraaklijnen gingen opnieuw achteruit met 44.000 maar toch zijn er in totaal nog steeds meer dan 3 miljoen klanten die telefoneren over een vaste lijn. Het aantal mobiele aansluitingen ging er netto met 52.000 op achteruit: een gevolg van het King- en Kongoffensief van Telenet. Al zegt Belgacom wel dat ‘postpaid’ ondertussen weer voor extra aangroei zorgt. In totaal kwamen er in Q1 61.000 postpaid-klanten bij, terwijl 113.000 prepaid-klanten de deur achter zich toetrokken.

Enterprise Business Unit

De internationale carrierafdeling BICS blijft het erg goed doen: de omzet ging er andermaal met 9,1% op vooruit tot 35 miljoen euro. Dat compenseert grotendeels de omzetdaling die de ‘consumer business unit’ (-4,2%) en ‘enterprise business unit’ (EBU) (-4,4%) lieten optekenen. Als oorzaak voor de mindere opbrengsten in EBU, heeft Belgacom het over de hogere druk op de mobiele opbrengsten door een “verhoogde volatiliteit op de businessmarkt”. Het mobiele luik binnen EBU daalt inderdaad met 13,6 procent, al zit de regulering met onder meer een plafond voor dataroamingtarieven daar uiteraard ook voor iets tussen. Netto kwamen er binnen EBU trouwens wel 30.000 mobiele kaarten bij.

De opbrengsten uit pure ict gingen wél stevig vooruit binnen EBU met 4,2%. “Een solide groei ondanks de ongunstige economische context”, leest het kwartaalverslag. EBU focust op ict-activiteiten met een hogere marge en splitst diensten en producten verder op om die ict-marge nog verder te verbeteren.

Globaal ging de nettowinst van Belgacom er het afgelopen kwartaal verder op achteruit met 14 procent tot 171 miljoen euro. Tot slot moeten we zeker nog opmerken dat de vrije kasstroom halveerde tegenover 2012 tot 89 miljoen euro: een gevolg van de investeringen in het 4G-netwerk maar ook van de loonindexering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content