Begin dit jaar nog Android-tablets met opslaggeheugen van 500 GB op de markt?

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het Amerikaanse Seagate lanceert begin dit jaar nog een ‘ultramobiele harde schijf’ van 5mm met een opslagcapaciteit van 500 GB, die ingebouwd kunnen worden in Android-tablets.

De Amerikaanse harde schijvenfabrikant Seagate heeft eerder al aangekondigd een HDD op de markt te willen brengen die Android-tablets (maar ook chromebooks en ultrabooks) kan voorzien van 500 GB aan opslagruimte. Nu heeft Pat O’Malley, de CFO van het bedrijf, gezegd dat deze “begin dit jaar” nog zal uitkomen.

De meeste tablets die vandaag de dag aan de man gebracht worden – zoals de iPad en het gros van de Android-tablets -, beschikken over een SSD-schijf (Solid State Disc) die 8 tot 128 GB aan geheugen te bieden heeft. Dat is meestal voldoende voor gebruikers die enkel willen surfen of een aantal apps willen gebruiken, maar niet voor tabletbezitters die veel data op hun toestel willen stockeren, aldus O’Malley. Voor deze “niche” wil Seagate de opslagcapaciteit verruimen naar 500 GB.

De harde schijf die Seagate voor ogen heeft, is niet echt omvangrijker dan een SSD-schijf: de ‘ultramobiele HDD’ van de fabrikant zou maar 5 millimeter dik zijn en dus ook in dunne tablets passen. Seagate wil een maximumsnelheid van 66 MB/s bekomen en wil de harde schijf zo schokbestendig mogelijk maken.

Maar dan nog zijn er mogelijke nadelen verbonden aan zulke ultramobiele harde schijven. Ze verbruiken wellicht meer dan SSD-geheugenchips en zullen in eerste instantie vermoedelijk nog erg prijzig zijn.

Het is nog niet bekend met welke tabletfabrikanten Seagate in zee gaat en wanneer de eerste tablets met ultramobiele harde schijven precies op de markt zullen komen. Op de CES-technologiebeurs in januari liet Seagate wel alvast een prototype zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content