Belang in Uber stuwt winst Alphabet

Google Alphabet © Reuters

Google-moederbedrijf Alphabet heeft in het eerste kwartaal meer winst geboekt. Het technologieconcern vermeldde voor het eerst zijn belang in taxibedrijf Uber en dat bleek stevig bij te dragen aan het resultaat.

Het belang van Alphabet in Uber bleek ongeveer 3 miljard dollar waard. Dat bedrag telde Alphabet vanwege nieuwe accountantsregels op bij zijn winst. Die steeg daardoor gigantisch van 5,4 miljard een jaar eerder tot 9,4 miljard dollar.

Ook zonder die aanpassingen was het resultaat beter dan verwacht. Google verdiende namelijk ook meer aan advertenties, de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf rond onder meer de zoekmachine en YouTube. De kosten die werden gemaakt per klik op een advertentie stegen verhoudingsgewijs wel, waardoor de winstmarge afnam.

Eerder zei het bedrijf wel al dat de hoge inkoopkosten naar verwachting na het eerste kwartaal zullen dalen. De omzet van Google inclusief hardware, appstore en clouddiensten steeg van 17 naar bijna 22 miljard dollar.

De totale opbrengsten van Alphabet, dat verder onder meer zelfrijdendeautobedrijf Waymo onder zijn vleugels heeft, stegen met 26 procent tot ruim 31 miljard dollar.

Partner Content