Belcliv award voor WiFi privacy Master-thesis

© Belga
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Pieter Robyns, UHasselt, verrichtte zijn onderzoek naar een zwakheid in iOS in het kader van zijn thesis ,’Wireless Network Privacy’, en wint de Belcliv ICT security prijs voor beste Master-thesis.

In januari 2014 ontdekte Pieter Robyns als Master-student aan de UHasselt een zwakheid in de WPA2 Enterprise implementatie van Apple in iOS 7. Een zwakheid die vervolgens werd weggewerkt in iOS 8.

De ontdekking van de zwakheid maakte deel uit van Pieter Robyns’ onderzoek naar privacy aspecten van draadloze netwerkverbindingen, met bijzondere aandacht voor IEEE 802.11x (802.1X) WiFi omgevingen. In zijn Master-thesis, ‘Wireless Network Privacy’, biedt hij een overzicht van aanvallen op 802.11 netwerken (zowel open netwerken, als gesloten met WPA/WPA2). In het bijzonder onderzocht hij het Extended Authentication Protocol (EAP), in het kader waarvan hij onder meer de Apple zwakheid ontdekte (LEAP Array attack). Hij wijst onder meer op gevaren als het gedwongen gebruik van zwakkere authenticatieprotocols door toedoen van malafide actoren.

Vandaag is Pieter Robyns als doctoraatsstudent verbonden aan het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) bij de UHasselt / iMinds.

Belcliv prijs

Belcliv kende Pieter Robyns bij unanieme beslissing van de jury de ‘Prijs voor beste Masterthesis betreffende ICT security’ 2015 toe, goed voor een bedrag van 2.000 euro. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door deze pioniersvereniging inzake ICT security, waarvan de activiteiten al in 1989 van start gingen. Zo heeft Belcliv onder meer enquêtes bij Belgische bedrijven inzake inzake ICT Security gehouden, en organiseert het nog conferenties (zoals een volgende over ICT verzekeringen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content