‘Beledigen op Facebook mag’

© Reuters

Mensen beledigen op Facebook mag, op voorwaarde dat de uitingen enkel zichtbaar zijn voor een beperkt aantal vrienden van de auteur die hij zelf heeft geaccepteerd. Dat heeft het Franse Hof van Cassatie beslist.

Berichten die mensen op sociale netwerksites plaatsen, zijn geen openbare uitingen en mogen dus niet gebruikt worden om iemand te vervolgen voor publieke smaad of beledigingen, zo oordeelde het Hof. De auteur en de lezer van de berichten op netwerksites als Facebook hebben elkaar gevonden vanwege ‘gemeenschappelijke interesses’ en wat ze elkaar toevertrouwen is ‘niet publiek’, luidde het.

Het Hof deed de uitspraak naar aanleiding van het proces tegen een werkneemster die beledigende berichten over haar baas had geplaatst op haar Facebookprofiel. Ze schreef dat directrices zoals de hare, die mensen het leven zuur maken, uitgeroeid moeten worden.

Door de uitspraak ontsnappen de gebruikers van sociale media aan zware boetes wegens publieke smaad of beledigingen. ‘Niet-publieke’ smaad of beledigingen worden namelijk bestraft met een boete van 38 euro. Wanneer het echter om publieke smaad of beledigingen gaat, riskeert men een boete van 12.000 euro of een boete van 45.000 euro en een gevangenisstraf als het gaat om zware feiten, zoals racistische uitspraken. (AFP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content