Beleggers teleurgesteld over nieuwe iPhones: “Apple niet meer innoverend”

Beleggers reageerden teleurgesteld op de lancering van de nieuwe iPhones. Het aandeel van Apple kende de sterkste daling in vijf maanden.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de lancering van twee nieuwe iPhones daags voordien. Het aandeel van Apple koerste tot 5 procent lager op de technologiebeurs Nasdaq, de
sterkste daling in vijf maanden. Sinds begin dit jaar werd het aandeel al 12 procent goedkoper, en tegenover vorig jaar zelfs 30 procent.

Nieuwe iPhones niet overtuigend

Apple lanceerde dinsdagavond 10 september twee nieuwe modellen: de iPhone 5C en de 5S. De toestellen moeten de jongste iPhone 5 vervangen. De nieuwe smartphones overtuigen de analisten echter niet en verschillende van hen stelden hun aanbevelingen over het Apple-aandeel naar beneden bij.

“iPhone 5S eerder evolutionair dan revolutionair”

Analisten van Bank of America vinden het vooral jammer dat de prijs van de “goedkopere” 5C te hoog blijft om nieuwe markten aan te kunnen boren. De lancering van de 5S is volgens hen dan weer “eerder evolutionair dan revolutionair”. Bij Crédit Suisse vragen analisten zich zelfs af of Apple “nog een innoverend bedrijf is”. “De afgelopen twaalf à achttien maanden zijn we teleurgesteld door het innovatieritme”, luidde het. Vooral China, één van de markten die Apple met de iPhone 5C beoogt, reageerde kwaad op de lancering van de nieuwe smartphones, die volgens de Chinezen nog veel te duur zijn.

Marktaandeel Apple slinkt

Apple heeft de afgelopen tijd veel marktaandeel verloren aan Samsung en andere branchegenoten. Inmiddels heeft Samsung met zijn telefoons ongeveer 32 procent van de smartphonemarkt in handen, terwijl Apple op 14 procent uitkomt. Vorig jaar was dat nog 19 procent. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content