Belg is banger maar onvoorzichtig

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het onveiligheidsgevoel van de Belg is sinds april opvallend sterk gestegen.

Het onveiligheidsgevoel van de Belg is sinds april opvallend sterk gestegen, zo blijkt uit de periodieke Security Index van Unisys.

De sterkste stijging van de bezorgdheid doet zich met name voor op vlak van ict-security. Zo is 35 procent van de Belgen erg bezorgd over virussen en spam, 36 procent over online shoppen en bankieren en 48 procent over misbruik van kredietkaartgegevens.

Volgens Luc Leysen, security expert bij Unisys, loopt de groei van die angst parallel met een aantal fenomenen. “Recentelijk is gebleken dat cybercriminelen ook aanvallen uitvoeren op nationale en industriële doelwitten. Bovendien moet iedereen volgen: iedereen online. Des te meer gaat die dreiging meespelen.”

Opmerkelijk is echter dat de (1.011 bevraagde) Belgen zich daar niet naar gedragen. Zo zorgt een vierde er niet voor dat zijn antivirus up-to-date is, gebruikt 65 procent geen moeilijke wachtwoorden op het internet en zegt 40 procent dat bij online shoppen het gemak primeert boven de eigen privacy. “We gaan met z’n allen voor zoveel mogelijk gemak en zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid”, aldus Leysen. Hij pleit daarom voor gerichte, sensibiliserende campagnes over antivirus en updates. “Als je ervoor zorgt dat je pc niet geïnfecteerd kan geraken, hoef je niet bang te zijn.”

Hij verwacht nochtans niet veel beterschap in onveiligheidsgevoel zolang de politieke en economische situatie niet uitklaart. “Dat weegt door op alles: iemand die het door de crisis met minder centen moet doen, zal zich nu eenmaal meer zorgen maken als hij online bankiert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content