Belg wint Nobelprijs voor Natuurkunde

© Reuters

De Belgische wetenschapper François Englert krijgt samen met zijn Britse collega Peter Higgs de Nobelprijs voor Natuurkunde voor het wetenschappelijk onderzoek naar en de techniek voor het ontdekken van het bestaan van het Higgs-bosondeeltje.

De 80-jarige François Englert is de eerste Belg die de prestigieuze prijs voor de Fysica krijgt. Hij is ook de eerste Belgische Nobelprijswinnaar in meer dan 30 jaar. De laatste was Ilya Prigogine (Chemie) in 1977.

De hoogste onderscheiding voor een natuurkundige is omgerekend met ongeveer 920.000 euro gedoteerd. Englert weet nog niet wat hij met het geld gaat doen. In een eerste reactie zei de wetenschapper dat het ‘niet onaangenaam’ is om de Nobelprijs 2013 te winnen.

Higgs geeft naam Het bestaan van het deeltje werd al in 1964 voorspeld, in eerste instantie door twee Belgen: François Englert en Robert Brout (overleden in 2011) van de Université Libre Bruxelles, een maand later door de Brit Peter Higgs. Maar door allerhande omstandigheden is het de Brit wiens naam op dat van het deeltje geplakt werd, en ondertussen is het Higgs zo’n sterk merk geworden dat pogingen om de naam uit te breiden of aan te passen botsen op de muur van de gewenning. De drie hebben elkaar trouwens nooit ontmoet.

Het deeltje geldt als het sluitstuk van het Standaard Model over het wezen van de materie en is een elementair deeltje dat de massa bepaalt van talrijke andere deeltjes.

Bevestigd door deeltjesversneller Op 4 juli 2013 maakte het CERN de vondst bekend van een deeltje dat met bijna absolute zekerheid het Higgs-bosondeeltje is. De ontdekking gebeurde met de enorme deeltjesversneller van het CERN nabij Genève. Sindsdien wijst bijkomend onderzoek steeds in dezelfde richting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content