Belg zet wereldrecord langste dronevlucht met cargo neer

Rob de Roo, Vives - Yordi Verbeeren, student - Alain Quackelbeen, Delair-Tech - Tom Verstappen, dronepiloot - Ellen Malfliet, Unifly © .

De derdejaarsstudent Luchtvaart Yordi Verbeeren is in zijn poging geslaagd om de langste dronevlucht met een lading uit te voeren.

Verbeeren kondigde eind juli zijn recordpoging al aan en afgelopen week hield hij woord. Hij liet een drone gedurende 53 minuten over een afstand van 55 kilometer vliegen vanaf de militaire basis in Lombardsijde, over zee en weer terug.

De recordpoging ging niet zonder slag of stoot. Zo stond de aanvankelijke vlucht gepland voor begin september maar onder meer door de weersomstandigheden werd de vlucht enkele malen uitgesteld. Ook deze keer was het lastig. Zo mikte de luchtvaartstudent van de Vives hogeschool aanvankelijk op 70-75 kilometer.

De DT18 van Delair-Tech werd de drone die het wereldrecord vestigde.
De DT18 van Delair-Tech werd de drone die het wereldrecord vestigde.© .

“We gingen inderdaad voor meer. Normaal zouden we ook meerdere pogingen doen, maar we moesten de ochtend van de vlucht lang wachten door de mist, daarom is het ook bij één vlucht gebleven,” zegt Verbeeren aan Data News. “Maar in theorie kon het nog verder want na 53 minuten vliegen hadden we nog 40 procent van de batterij over.”

Toch blijft het om een wereldrecord gaan, het vorige record stond immers ‘maar’ op 15 kilometer en dat is ruimschoots verbeterd. Dat gebeurde met een DT18 drone van Delair (2,5 kilo) en met een lading van 38 gram chocolade. Voor een geldige recordpoging was er immers geen minimum gewicht nodig, en een lichte ‘vracht’, maakt het makkelijker om langer te vliegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content