Belgacom 4G al in 213 steden beschikbaar

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

44 procent van de Belgische bevolking kan intekenen op het Belgacom 4G-aanbod met snel mobiel internet.

“Waar ik onze concurrenten hoor spreken over een 15-tal steden, kan ik u nu vertellen dat het Belgacom 4G-netwerk ondertussen al in 213 steden beschikbaar is”: dat zei Beglacom-netwerkverantwoordelijke Geert Standaert op een persbijeenkomst in de marge van het Broadband World Forum in Amsterdam.

Daarmee ligt volgens Belgacom de uitrol van snel mobiel internet van de vierde generatie op schema. Momenteel bedraagt de ‘outdoor population coverage’ zo’n 44 procent. Tegen het einde van het jaar mikt Belgacom op 50 procent. “Dat wil zeggen dat tegen dan 1 op de 2 Belgen toegang tot 4G zal hebben”, aldus Standaert. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om ‘population coverage’, oftewel het bereik in de dichtst bevolkte gebieden.

“Een snelheid van 40 à 50 Mbps is daarbij zeker geen uitzondering. Het gemiddelde dat wij meten bedraagt 22 Mbps”, zegt Standaert. De vraag naar mobiele bandbreedte blijft overigens spectaculair toenemen. Het aantal gebruikers van mobiele data is in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld (x 2,3), maar in diezelfde periode nam het dataverbruik van elke abonnee met meer dan 60% toe. In het derde kwartaal lijkt die tendens nog te versterken. “Midden 2013 hebben we op ons mobiel netwerk evenveel data zien passeren als in heel 2012. Dat creëert netwerkuitdagingen, maar dat wil zeker niet zeggen dat ons netwerk al gesatureerd is”, aldus Standaert.

Over de concurrentie lijkt Belgacom zich overigens weinig zorgen te maken. “We zien vooral dat Base extra inspanningen doet. Maar als ik hun realisaties naast onze roadmap leg, zie ik toch vooral dat zij ons heel erg goed volgen”, besluit Geert Standaert. Cijfers over het huidige aantal 4G-gebruikers, geeft Belgacom echter niet. Standaert wil wel nog kwijt dat een 4G-abonnee voorlopig slechts iets meer data lijkt te consumeren dan een 3G-klant. “Misschien moet de mentaliteit nog veranderen bij de eindgebruikers en maken ze zich nog teveel zorgen over de prijs. Onterecht, want onze datalimieten liggen ondertussen toch veel hoger”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content