Belgacom bundelt m2m-platform met Option CloudGate

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Belgacom lanceert ‘m2m factory’: een platform waarlangs bedrijven machine-to-machine applicaties kunnen uitrollen en beheren. Option koppelt zijn CloudGate aan het verhaal.

Met ‘m2m factory’ biedt Belgacom aan bedrijven een platform-as-a-service waarlangs machine-to-machine applicaties kunnen gebouwd, uitgerold en beheerd worden. ILS Technology is de leverancier van het platform. Daarmee heeft Belgacom nu een antwoord klaar voor het soortgelijke m2m-platform waarvoor Orange Business Services en Mobistar beroep doen op Ericsson.

‘M2m factory’ is volgens Katia Deboel, lead manager m2m product & solution marketing bij Belgacom Enterprise Solutions, geschikt voor quasi elke m2m-applicatie. “Het is een horizontaal platform dat dus in allerlei sectoren gebruikt kan worden”, zegt Deboel. Voorbeelden van m2m-toepassingen zijn bijvoorbeeld het monitoren van goederen of voertuigen – onder meer Sarens is klant bij Belgacom voor het traceren van kranen -, het doorsturen van patiëntengegevens of het vanop afstand bedienen of besturen van allerlei objecten.

“Alle toepassingen beginnen met sensoren. De data wordt gecapteerd en in ons platform gegoten. Vandaaruit kunnen m2m-oplossingen gebouwd worden door bedrijven, maar evengoed ook door applicatie-ontwikkelaars. Belangrijk daarbij is dat ze voor het connectiviteitsdeel van de oplossing zowel het vaste als mobiele netwerk kunnen gebruiken”, verduidelijkt Deboel.

Samenwerking met Option

Belgacom kondigt ook een partnership met Option aan. De m2m-gateway CloudGate van Option wordt opgenomen in het m2m-aanbod van Belgacom. CloudGate is de gateway waarlangs m2m-communicatie kan gebeuren. Via inschuifbare ‘accessory cards’ kan het product uitgebreid of aangepast worden aan de noden van klanten, door bijvoorbeeld extra standaarden te ondersteunen. loudGate kan bijvoorbeeld zowel met Ethernet als 3G overweg. “4G nog niet, maar daar wordt aan gewerkt”, zegt Martin Croome, senior director global m2m product strategy bij Option.

Er komt bij Belgacom ook een soort ‘kennismakingsbundel’ voor bedrijven waarin het CloudGate-toestel zit, samen met 6 maand toegang tot het platform en de nodige connectiviteit. Voor Option is dat meteen de allereerste deal met een Europese operator rond CloudGate, maakte de kersverse Option-ceo Frank Deschuytere duidelijk. “In de Verenigde Staten hebben we ondertussen meer dan 8.000 CloudGate-gateways verkocht”, klonk het.

Option realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 2,2 miljoen euro. Het bedrijf stuurde net nog een bericht de wereld in, waarin het verduidelijkt dat het in Europa blijft werken aan het uitbouwen van het m2m-ecosysteem. In die mededeling zegt Option ook dat CloudGate het afgelopen kwartaal geïntegreerd werd in het productaanbod van “m2m-oplossingen van verschillende Europese partners, waarbij verschillende projecten in een piloot- of uitrolfase zitten”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content