Belgacom gehackt met Amerikaanse spyware Regin

* © *

De hacking bij Belgacom die in 2013 aan het licht kwam, gebeurde met de zopas ontdekte Amerikaans-Britse spionagesoftware ‘Regin’. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van De Standaard, NRC Handelsblad en de Amerikaanse nieuwssite The Intercept.

Officieel is er tot op vandaag geen duidelijkheid over wie precies verantwoordelijk is voor de cyberaanval van vorig jaar op Belgacom, maar uit documenten van klokkenluider Edward Snowden bleek dat de Britse inlichtingendienst GCHQ de aanval uitvoerde, gebruikmakend van een inbraaktechniek van de NSA.

Regin

Een gezamenlijk onderzoek van De Standaard, NRC Handelsblad en The Intercept (de nieuwssite van Glenn Greenwald, de gewezen Guardian-journalist die de verhalen van Snowden als eerste publiceerde) wijst nu uit dat er bij de Belgacom-hacking gebruik is gemaakt van de geavanceerde malware ‘Regin’. Dat is kwaadaardige software die volgens experts wordt gebruikt door geheime diensten.

Computerbeveiligingsbedrijf Symantec onthulde gisteren al dat er jarenlang data uit België verzameld werd via de Regin-spyware.

Ook de vermaarde professor en encryptiespecialist Jean-Jacques Quisquater (UCL) zou met Regin zijn aangevallen.

Geen commentaar van Belgacom

Belgacom wil geen commentaar geven over de onthulling. ‘Elk element dat we over de aanval hebben ontdekt, hebben we doorgegeven aan het federaal parket’, zegt woordvoerder Jan Margot. ‘Voor ons is het wel altijd duidelijk geweest dat de malware zeer gesofisticeerd was. Maar sinds de schoonmaak is dat voor ons verleden tijd.’ (Belga/MI)

Partner Content