Belgacom-hack groter en complexer dan gedacht

Pieterjan Van Leemputten

De malware die werd gevonden bij Belgacom’s dochterbedrijf BICS blijkt moeilijker te verwijderen dan eerst gedacht.

De malware die werd gevonden bij Belgacom’s dochterbedrijf BICS blijkt moeilijker te verwijderen dan eerst gedacht.
Bronnen van De Tijd zeggen dat Belgacom de resten van de spionagesoftware niet onder controle krijgt. De besmetting is veel uitgebreider en lastiger dan gedacht. Ook experts van buiten Belgacom worstelen ermee.

Het gaat wel enkel om routers van dochterbedrijf BICS en niet van Belgacom zelf. De operator heeft intussen zijn systemen beter uitgerust maar het herstellen van de schade na de hack blijkt een stuk lastiger te zijn en langer te duren dan verwacht.

Update 11.30uur Belgacom ontkent dat het opschonen van de systemen langer duurt dan gedacht. “We hebben altijd gezegd dat het complex is, maar het klopt niet dat we het niet onder controle krijgen”, zegt woordvoerder Jan Margot.

Het bedrijf zegt dat het sinds de aankondiging op 16 september extra monitort en geen nieuwe besmettingen heeft aangetroffen. Ook is er een actieplan opgezet om de gevolgen van de hacking op te ruimen. Daarbij was er malware gevonden op één Cisco-router, maar nadien zijn wel alle routers gecontroleerd. “Dat vraagt tijd, maar alles loopt zoals gepland” zegt Margot. Ook de routers van Belgacom zelf zijn intussen nagekeken maar daarbij werden geen sporen van besmetting ontdekt. Het bedrijf is dus nog wel steeds bezig met opruimen, maar ontkent dat dit langer of moeilijker blijkt dan eerst gedacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content