Belgacom lonkt naar het buitenland

Belgacom wil zijn serviceplatform ‘Explore’ ook aanbieden aan klanten uit het buitenland.

Belgacom wil zijn serviceplatform ‘Explore’ ook aanbieden aan klanten uit het buitenland.

Dat heeft topman Didier Bellens gezegd tijdens zijn keynote speach op het Broadband World Forum in Brussel. Bedrijven die aangesloten zijn op het Explore-platform, hebben toegang tot alle ICT-diensten van de historische operator.

Met het serviceplatform ‘Explore’ sloopt Belgacom de muren tussen LAN en WAN, en trekt de operator de kaart van de integratie en de convergentie. Het project werd begin 2007 gelanceerd voor belangrijke zakelijke klanten, en zou in de loop van 2009 ook beschikbaar moeten worden voor KMO’s. Concreet biedt Explore toegang tot alle diensten van Belgacom, Proximus en Telindus, op het vaste of het mobiele netwerk.

Tot vandaag bleef Explore echter beperkt tot de Belgische markt. In ons land zijn intussen al 25.000 klanten aangesloten op Explore. Volgens Bellens zou daar nu verandering in moeten komen. Zo kijkt de telecomgroep nu ook naar Luxemburg, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittanië en Spanje.

Voor de uitbreiding kan Bellens bogen op de internationale expertise van zijn Telindus-dochter, al beseft de topman dat hij voor de aansluitingen ook beroep zal moeten doen op sectorgenoten. “We zullen voor Explore partnerschappen afsluiten met andere operatoren”, klonk het.

Dat de klemtoon komt te liggen op de vijf bovengenoemde landen, is overigens niet toevallig. Belgacom brengt het aantal buitenlandse vestigingen van Telindus immers terug van dertien naar vijf. Dat bevestigde Michel De Koster, die bij Belgacom de bedrijvendivisie leidt, enkele weken geleden nog aan Data News.

Een beetje voorspelbaar wees de CEO van Belgacom in zijn toespraak nog eens op het feit dat Europa de lat gelijk moet leggen voor historische operatorn en kabelbedrijven. “Anders zullen die operatoren niet willen investeren in nieuwe breedbandinfrastructuur zoals ‘fiber to the home’.”

Afgelopen vrijdag kwam chief regulatory officer van Belgacom Patrice d’Oultremont met eenzelfde boodschap in de pers.

Partner Content