Belgacom mag Scarlet overnemen

Belgacom mag Scarlet overnemen. De Raad voor de Mededinging heeft binnen de reglementaire termijn geen beslissing genomen over de overname van Scarlet door Belgacom.

Belgacom mag Scarlet overnemen. De Raad voor de Mededinging heeft binnen de reglementaire termijn geen beslissing genomen over de overname van Scarlet door Belgacom.

De termijn liep om 24 uur op vrijdag 7 november af. Dat betekent dat de transactie kan doorgaan.

Het is een belangrijke mijlpaal, onder meer omdat het centrale argument van Belgacom was, dat het helemaal niet zo’n dominante positie inneemt op de Belgische internetmarkt, als men de marktaandelen van Telenet (52% in Vlaanderen) en de Waalse kabelmaatschappijen in aanmerking neemt.

Het overnameakkoord was op 15 februari bekendgemaakt, maar stuitte op voorbehoud van de Raad voor de Mededinging, die al te grote machtsconcentraties moet voorkomen.

Belgacom bood in februari 185 miljoen euro voor de Scarlet, dat ook actief is in Nederland, op voorwaarde dat de Belgische Raad voor de Mededinging zijn fiat zou geven voor de overname. Dat bedrag was zonder de schulden en de cash van Scarlet te rekenen. In juni raakte nog bekend dat Scarlet – lees Belgacom – ook nog een achtergestelde “pre-IPO step-up obligatielening” van 75 miljoen euro terugkocht tegen 105 procent van de nominale waarde, plus de opgelopen vaste en step-up rente, plus een premie van 2 procent, op voorwaarde dat de Raad voor de Mededinging zijn fiat gaf voor de overname. Die deal was in juni ongeveer 83 miljoen euro waard (en nog meer sindsdien) volgens Joost Kromhout, de woordvoerder van Rabo Securities, dat die operatie beheerde.

Het is moeilijk om de financiële positie van Scarlet op dit moment in te schatten omdat er – in tegenstelling tot vorig jaar – in Nederland nog geen geconsolideerde jaarrekening is neergelegd. Belgacom was overeengekomen met de Raad om een aantal voorwaarden te respecteren na de overname, waardoor een beslissing al eerder was uitgesteld voor een nieuwe consultatieronde van de betrokken marktspelers.

Omdat de Raad uiteindelijk binnen de al verlengde termijn geen beslissing heeft bekendgemaakt is het onduidelijk in hoever Belgacom nu aan dat akkoord met de Raad is gebonden, valt in Belgacom-kringen te horen.

Het voorstel met de toegevingen van Belgacom aan de Raad was niet publiek, maar wel meegedeeld aan belanghebbende partijen, zoals KPN.

Belgacom wil, zo heeft Didier Bellens onder meer in een interview met Trends gesteld, Scarlet positioneren als haar lagekostenmerk.

Dat is niet ongewoon. In Nederland heeft KPN hetzelfde gedaan met de mobiele operator Telfort, een overname die even goed de positie van KPN als dominante operator (in Nederland) nog versterkte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content