Belgacom, Mobistar en KPN moesten betalen voor hernieuwde gsm-licentie

© ann

Het Grondwettelijk Hof heeft bevestigd dat Belgacom, Mobistar en Base hebben moeten betalen voor de hernieuwing van hun gsm-licentie. De drie hadden de betaling aangevochten, maar krijgen nu nul op het rekest.

Het Grondwettelijk Hof heeft bevestigd dat de Belgische telcomoperatoren Belgacom, Mobistar en Base moesten betalen voor de hernieuwing van hun gsm-licentie, schrijft zakenkrant L’Echo. De drie hadden de betaling aangevochten, maar krijgen nu nul op het rekest.

Het Grondwettelijk Hof kreeg de prejudiciële vraag voorgeschoteld, maar verwerpt het argument van de operatoren dat de wijziging van de spelregels door de Belgische staat in 2010, illegaal was. Begin dit jaar werd ook al het Europees Hof van Justitie over de zaak geraadpleegd.

De kwestie gaat terug tot 1995, toen zowel Belgacom als Mobistar een gsm-licentie voor vijftien jaar kochten. Dat gebeurde met een eenmalige concessie van 223 miljoen euro en een jaarlijkse heffing te betalen aan het BIPT. KPN kocht twee jaar later ook een gsm-licentie voor 198 miljoen euro en een jaarlijkse vergoeding. Maar in 2010 veranderde toenmalig minister van Telecom Vincent Van Quickenborne de wetgeving, waarbij een nieuwe heffing werd opgelegd. De telecomsector vocht dit aan, tevergeefs zo blijkt nu. (Belga/MI)

Partner Content