Belgacom neemt 180.000 Scarlet-klanten over (update)

Belgacom neemt voor 185 miljoen euro telecomdienstenleveancier Scarlet over en vergroot daarmee zijn marktdominantie nog eens met 180.000 klanten. Het is zeer de vraag of de Belgische raad voor mededinging hiervoor groen licht zal geven.

Belgacom neemt voor 185 miljoen euro telecomdienstenleveancier Scarlet over en vergroot daarmee zijn marktdominantie nog eens met 180.000 klanten. Het is zeer de vraag of de Belgische raad voor mededinging hiervoor groen licht zal geven.

Het Nederlandse Scarlet, dat vooral in België actief is, staat vrij sterk in de residentiële markt als aanbieder van goedkope breedband- en telefoondiensten. In het bedrijfssegment, waar het zowat 5.000 kmo-klanten telt, werd vorig jaar de verkoop volledig uitbesteed aan Itelco. “Bij ondernemingen staan ze niet sterk. We zijn ze de laatste jaren nooit tegengekomen,” vertelt Beltug-directeur Danielle Jacobs die de overname ziet als een nieuwe stap in de verdere consolidatie op de Belgische markt. Scarlet zou naar eigen zeggen in 2007 een omzet gehaald hebben van 125 miljoen euro, verdeeld over België en Nederland. Volgens Scarlet managing director Gert Post is zo’n 80 tot 85 procent van die omzet afkomstig van België waar het zowat 150.000 klanten telt (inclusief kmo’s). Volgens de cijfers van de Nationale Bank haalde Scarlet, dat in ons land vier verschillende vennootschappen telt, in 2006 een gezamenlijke omzet van zowat 95 miljoen euro.

“We nemen Scarlet over voor de residentiële klanten die verder hun low cost aanbod kunnen behouden. Ook de naam Scarlet blijft behouden,” vertelt Belgacom woordvoerster Ingvild Van Lysebetten. Of Belgacom het Nederlandse deel zal verkopen moet nog uitgemaakt worden. Interessant is ook dat Scarlet de gsm-diensten van Base verkoopt en hiervoor volgens Gert Post zowat 10.000 tot 11.000 klanten telt. Het is de vraag hoelang het zal duren voor die opnieuw ingepikt worden door Proximus.

Scarlet werd in eind 2002 eigenaar van KPN België dat 200 miljoen euro had geïnvesteerd in ons land, waarvan zowat de helft in een uitgebreid glasvezelnetwerk van 2.000 tot 3.000 km fiber. Een jaar later verkocht Scarlet het 20 miljoen euro ‘Cybercenter’ datacenter aan Belgacom. Het nam inmiddels ook de internetdienstenleveranciers Planet Internet en Tiscali België over. Vorig jaar werd ook nog Signpost met 17.000 klanten gekocht.

Ook KPN en Telenet werden genoemd als mogelijke overnemers van Scarlet. Telenet was in 2002 reeds kandidaat voor de overname van KPN België. De Telenet woordvoerder wil echter geen commentaar kwijt.

Het is de vraag of de Belgacomovername van Scarlet goedgekeurd zal worden door de raad voor mededinging. Belgacom heeft immers al een zeer dominante positie op de residentiële markt. Naar verwachting zou de Raad zich tegen september uitspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content