Belgacom neemt milieuvriendelijk datacenter in gebruik

. © .

Belgacom heeft in Evere zijn nieuw datacenter ingehuldigd. Dat komt tegemoet aan de nog altijd snel groeiende vraag naar clouddiensten, en is ook één van de milieuvriendelijkere van West-Europa.

Belgacom heeft in Evere zijn nieuw datacenter ingehuldigd. Dat komt tegemoet aan de nog altijd snel groeiende vraag naar clouddiensten, en is ook één van de milieuvriendelijkere van West-Europa.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte, die bij de inhuldiging aanwezig was, prees het hoge investeringsniveau van de telecomsector en van Belgacom in het bijzonder. ‘België is altijd een voorloper geweest op het gebied van infrastructuur.’

Belgacom beschikt in België al over meerdere datacenters – in Mechelen, Machelen en Evere -, maar volgens het bedrijf zaten die door de groeiende vraag naar opslagruimte aan hun maximumcapaciteit. Het was dus nodig om extra te investeren. ‘De beslissing werd in mei 2011 genomen, in september is de bouw van start gegaan en zeventien maanden later is het operationaal’, verklaart Geert Standaert, verantwoordelijke voor het netwerk bij Belgacom.

De totale opslagcapaciteit werd met het nieuwe datacenter met 20 procent uitgebreid, tot meer dan 15.000 vierkante meter. Het nieuwe datacenter moest aan dezelfde kwaliteitsvereisten voldoen als de bestaande, meer bepaald inzake brandveiligheid, 24/7 monitoring en stroombevoorradingszekerheid. Maar daarnaast werd ook gekozen voor hogedensiteitapparatuur, die meer opslag toelaat maar ook meer stroom verbruikt.

Om deze computerruimtes te koelen, werd gekozen voor milieuvriendelijke technologie. Zo gebruikt het nieuwe datacenter twee zogenaamde Kyoto-wielen: warmtewisselaars van 6 meter diameter die dankzij hun aluminium omhulsel sneller warmte opnemen maar ook sneller afkoelen. De computerzalen kunnen zo in 90 procent van de tijd gewoon met buitenlucht worden gekoeld. ‘Dit is op energievlak veel gunstiger dan de klassieke mechanische koeling. We gebruiken hierdoor 60 procent minder stroom’, luidde het.

De PUE-waarde (Power Usage Effectiveness, de eenheid waarmee energie-efficiëntie in een datacenter uitgedrukt wordt) van het nieuwe Belgacom-datacenter bedraagt 1,40 gedurende 300 dagen per jaar, de overige 65 dagen gaat Belgacom er van uit dat het te warm is (meer dan 18 graden) voor buitenluchtkoeling. Op zo’n dagen bedraagt de PUE 1,74. Toch is dit datacenter niet hét meest milieuvriendelijke van Europa. Ter vergelijking: het Google-datacenter in Bergen gaat prat op een PUE-waarde van maximaal 1,09, weliswaar met waterkoeling. Dat is een pak minder.

Het Belgacom-datacenter is een TIER 3 datacenter. De Belgacom apparatuur van het oude Telindus gebouw in Haasrode is trouwens ook al ondergebracht in dit nieuwe datacenter.

Opvallende afwezige bij de inhuldiging van het datacenter was Belgacom-CEO Didier Bellens. Die lag eerder deze week nog onder vuur voor zijn uitspraken op de nieuwjaarsreceptie van zijn bedrijf. (Belga/MI/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content