‘Belgacom nog steeds besmet met spionagesoftware’

© IMAGEGLOBE

Belgacom en zijn dochter Bics raken maar niet af van de spionagesoftware op het netwerk. Nochtans communiceert het bedrijf al weken dat alles in orde is.

Belgacom en zijn dochter Bics raken maar niet af van de spionagesoftware op het netwerk. Nochtans communiceert het bedrijf al weken dat alles in orde is. Dat staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.
Verschillende bronnen bevestigen dat het telecombedrijf nog altijd bezig is met de schoonmaak van zijn netwerken. Omdat de spionagesoftware zo complex is en kan muteren, is die moeilijk te bestrijden.

Sinds het nieuws over de spionage bekend raakte, laat Belgacom uitschijnen dat zijn systemen helemaal schoon zijn. “Belgacom heeft met succes een operatie uitgevoerd om de veiligheid van de klanten en hun data te beschermen”, klonk het oorspronkelijk. Donderdag, tijdens een hoorzitting over de hacking in het Europees Parlement, herhaalde Geert Standaert, IT-topman bij Belgacom, de bewering dat alles in orde zou zijn.

Een bron die betrokken is bij het onderzoek, spreekt dat tegen. “We vinden elke dag nog nieuwe stukjes besmetting bij Belgacom. Niet zo schokkend als de eerste malware, maar er komt wel telkens iets nieuws aan het licht”.

Belgacom ontkent

Belgacom ontkent in een persbericht dat er nog steeds sporen van spionagesoftware op het netwerk zitten. “De berichtgeving is doorspekt met fouten of verkeerde interpretaties. De verklaringen van Belgacom in de Commissiezijn volledig correct, en gebaseerd op alle beschikbare feiten bij de huidige stand van het onderzoek.”

“Belgacom heeft haar clean-up operatie succesvol uitgevoerd op 14 en 15 september. Sindsdien heeft het bedrijf zijn preventiemaatregelen nog verder verscherpt en voert het continu een intensieve monitoring uit op zijn IT-systemen. Elke foutmelding die eventueel opduikt, wordt meteen verder onderzocht. Dit was bijvoorbeeld het geval bij 6 servers en 3 werkstations in het interne netwerk, waarbij onderzoek telkens uitwees dat het om loos alarm ging en er geen besmetting was. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content