Belgacom ondertekent Europese gedragscodes voor beperking energieverbruik

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Telecomreus Belgacom is het eerste Belgische bedrijf dat zich er via Europese gedragscodes toe verbindt om het elektriciteitsverbruik van breedbandmateriaal en datacenters te beperken.

Telecomreus Belgacom is het eerste Belgische bedrijf dat zich er via Europese gedragscodes toe verbindt om het elektriciteitsverbruik van breedbandmateriaal en datacenters te beperken.

Het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Europese Commissie (GCO) stelt vrijwillige gedragscodes voor ict-bedrijven op om het stroomverbruik van breedbrandmateriaal en stroomverbruik te beperken. Dat omdat ict-apparatuur en -diensten goed zijn voor meer dan 8 procent van het stroomverbruik en ongeveer 4 procent van de CO2-uitstoot in de EU. Die cijfers zouden nog verdubbelen tegen 2020.

Grote namen op de gedragscode voor datacenters zijn onder meer HP, IBM, Intel en Microsoft. Bij die voor breedbandmateriaal staan kleppers als Alcatel-Lucent, Cisco en Nokia Siemens Networks. Belgacom is nu het eerste Belgische bedrijf om de gedragscodes te ondertekenen.

“Tegen 2012 wil Belgacom de efficiëntie van zijn datacenters verhogen tot een gemiddelde Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,75”, meldt het bedrijf. De PUE is de standaard meeteenheid voor groene datacenters. PUE is de verhouding tussen het totale energieverbruik in een datacenter en het energieverbruik van alle IT-apparatuur in het datacenter. Hoe lager de PUE-waarde, hoe beter.

De elektriciteitsconsumptie van de datacenters van Belgacom (samen 15.000 m²) nemen 25% van het elektriciteitsverbruik van de Belgacom Groep voor hun rekening. “De initiatieven die Belgacom neemt voor meer milieuvriendelijke datacenters zal ertoe bijdragen dat het bedrijf tegen 2020 zijn CO²-uitstoot met 70% zal kunnen verminderen. ”

Belgacom nam al maatregelen voor efficiënter energieverbruik zoals nieuwe koelsystemen met gebruik van buitenlucht, hergebruik van vrijgekomen warmte voor verwarming van de gebouwen en de optimalisatie van de servers door virtualisatie. Meer dan 1.100 servers werden al gevirtualiseerd waardoor jaarlijks tot 4 GWh elektriciteit bespaard wordt (het equivalent van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1.100 gezinnen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content