Belgacom-staking veroorzaakt geen grote problemen

De geplande staking bij Belgacom trekt zo’n 350 misnoegde werknemers zegt ACV-Transcom. De impact op de dienstverlening blijft op het eerste zicht beperkt.

Volgens Ben Coremans, sectorverantwoordelijke bij ACV-Transcom, konden werknemers in de Belgacom-torens wel gewoon aan het werk. “We hebben met de politie afgesproken dat werknemers binnen mochten via de vip-ingang.” Ook Belgacom zelf bevestigt dat wie wou werken, gewoon aan de slag kon.

De gevolgen voor de dienstverlening zijn bij beide partijen nog niet duidelijk, maar de impact blijft beperkt. “Het zal vooral in winkels merkbaar zijn, want dat is het personeel dat wordt getroffen. Callcenters in mindere mate omdat Belgacom kan terugvallen op externe callcenters om eventueel personeelstekort op te vangen” zegt Coremans.

Merit

De staking gaat uit van ACV-Transcom dat zich verzet tegen de vage situatie van de merit, een extra vergoeding die de barmea’s vervangt. Aanvankelijk zou deze geschrapt worden, later zei Belgacom dat deze eind april wordt betaald en half april wordt vastgelegd. Maar dat vindt de Christelijke vakbond niet kunnen.

Volgens Coremans is de reële loonkost van Belgacom gedaald, waardoor er ruimte is voor de merit. Vorig jaar was dat nog 0,55 procent van de totale loonmassa. ACV-Transcom wil er tegenover Data News geen exact cijfer op plakken, maar minder dan in 2012 is volgens Coremans niet verdedigbaar bij de achterban.

Het incident heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met het paritair comité. Dat werd vandaag ondertekend door de andere vakbonden. Maar ACV-Transcom zegt dat dit los van de discussie rond de merit staat. De vakbond zal dit akkoord dan ook gewoon tekenen zoals eerder afgesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content