Belgacom start met VDSL2 in de lente van 2008

Belgacom heeft aangekondigd dat het voor de lancering van zijn VDSL2-netwerk opnieuw samenwerkt met Alcatel-Lucent. De netwerkupgrade zou in de lente van 2008 beschikbaar moeten zijn voor 60 procent van de Belgische bevolking.

Belgacom heeft aangekondigd dat het voor de lancering van zijn VDSL2-netwerk opnieuw samenwerkt met Alcatel-Lucent. De netwerkupgrade zou in de lente van 2008 beschikbaar moeten zijn voor 60 procent van de Belgische bevolking.

Dankzij de upgrade naar VDSL2 zal de telecomoperator volledige triple playdiensten kunnen aanbieden, waaronder meerdere IPTV kanalen op meerdere televisietoestellen tegelijk, sneller internet én High Definition Television (HDTV). Vanaf november zal Nokia Siemens Networks overigens de eerste HDTV set-top boxen leveren en integreren in het IPTV-netwerk van Belgacom. Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks en Belgacom kwamen met de aankondigingen op het Broadband World Forum in Berlijn.

De implementatie van VDSL2 maakt deel uit van de zogeheten ‘Broadway’-infrastructuur, die voorziet in een grootscheepse modernisering van het Belgacom netwerk door superperformante glasvezelverbindingen tot op het niveau van de straatcabines te brengen. De kostprijs voor de nieuwe technologie bedroeg de laatste 3,5 jaar al 353 miljoen euro. Om 60 procent van de bevolking te kunnen bereiken met VDSL en VDSL2, zullen er binnen enkele maanden in totaal 14.000 nieuwe straatcabines bijgekomen zijn.

Belgacom was overigens één van de eerste spelers op het wereldtoneel die met VDSL, de krachtige opvolger van ADSL, op de proppen kwam. VDSL2 verhoogt de bandbreedte nog eens tot een gegarandeerde 20 Mbps, een cijfer dat nog fors kan stijgen eens de volledige capaciteit van het netwerk benut wordt. Ter illustratie: vanaf 10 Mbps zou je al een goed tot zeer goed HDTV-beeld moeten binnenkrijgen.

De keuze voor een samenwerking met Alcatel-Lucent ligt een beetje voor de hand. Het voormalige Alcatel was in 2004 al bezig met de uitrol van VDSL in België -een Europese primeur- en werkte voor de implementatie van die standaard al samen met Belgacom. Alcatel-Lucent blijft ook de wereldwijde marktleider in breedbandtoegang, met meer dan 142 miljoen geleverde DSL-lijnen tot op heden en een marktaandeel van 41 procent.

Volgens Patrick Delcoigne, de directeur netwerkinfrastructuur van Belgacom, is de komst van HDTV de belangrijkste reden geweest voor de netwerkupgrade. Zelf zou Belgacom willen starten met uitzendingen in hoge definitie tegen de Olympische Spelen in Peking. De lancering van VDSL2 komt er dan ook in de eerste plaats voor de consument, die op zijn beurt in de buidel zal mogen tasten voor een nieuwe set-top box en een duurder abonnement. De vraag of het VDSL-netwerk ook opengesteld zal worden voor kleinere operatoren, kaatste Delcoigne dan weer terug naar het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), dat in deze nog een beslissing moet nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content