Belgacom start met verhoging surfsnelheid vaste lijn tot 70 Mbps

Belgacom en leverancier Alcatel-Lucent zijn gestart met het optrekken van de snelheid van de breedbandverbinding via de ’telefoonlijn’ tot 70 Mbps. Mechelen kwam als eerste aan de beurt. Tegen 2016 moet het hele net geüpgraded zijn.

Belgacom is samen met technologieleverancier Alcatel-Lucent gestart met de activering van het “eerste nationale VDSL2-vectoringnetwerk ter wereld”. Concreet wil dit zeggen dat via de
zogenaamde ‘vectoring’-technologie de snelheid van de breedbandverbinding via de klassieke koperkabel (de ’telefoonlijn’) opgetrokken wordt tot 70 Mbps. Klanten uit Mechelen zijn als eerste aan de beurt gekomen. Tegen 2016 moet het hele net geüpgraded zijn.

Belgacom biedt nu vast internet aan via de VDSL2-technologie. Zo gaat de surfsnelheid op het Belgacom-net tot maximaal 30 megabit per seconde (Mbps). VDSL2 is een van de verdere DSL-ontwikkelingen, wat ooit startte met de ADSL-lijn. Via vectoring wordt de snelheid over de koperkabel opgedreven tot 70 Mpbs.

“Na een aantal tests die gedurende heel 2013 bij duizenden klanten werden uitgevoerd, kon Belgacom de procedures finaliseren die nodig zijn om vectoring op een vlotte manier te activeren bij de eerste klanten, dit met gebruikmaking van een modem van de nieuwe generatie: de b-box 3”, klinkt het bij Belgacom.

Er is dus de nieuwste Belgacom-modem nodig voor de nieuwe topsnelheid. Met de activering van de vectoringtechnologie werd in december 2013 gestart in Mechelen. De nieuwe topsnelheid is nog niet in heel de stad beschikbaar, verduidelijkt de woordvoerder. Alle klanten die aangesloten zijn via een vernieuwde lijn, krijgen automatisch de hogere snelheid.

Begin 2014 zijn Herstal, Laken, Roeselare en Bergen aan de beurt. “Een volgende reeks steden zal vanaf april 2014 geactiveerd worden. Tegen 2016 zal Belgacom de upgrade van haar volledige VDSL2-netwerk voltooid hebben, wat neerkomt op 22.000 optischevezelkasten, wat België tot een van de best geconnecteerde landen ter wereld zal maken.”

Met de nieuwe vectoring-technologie, bereidt Belgacom zich voor “op een nieuw tijdperk van doorgedreven diensten”.

Het gehele Belgacom-net is grotendeels opgebouwd uit snellere en modernere glasvezelkabels, die tot de verdeelkast op de hoek van de straten lopen. Vanuit de kast vertrekt dan de klassieke koperkabel naar de huizen. In nieuwe verkavelingen trekt Belgacom de glasvezelkabel al tot aan de huizen. Eind 2013 telde het telecombedrijf meer dan 1 miljoen actieve VDSL2- lijnen. Het VDSL2-netwerk dekt 88,5 procent van de bevolking.

Andere operatoren bieden via de kabel (coaxkabel; de ’televisiekabel’) internet aan. Hier zijn momenteel hogere snelheden mogelijk. (Belga)

Partner Content