Belgacom viert 20 jaar mobiele telefonie

© (c) Lehtikuva/Sari Gustafsson

In het nakende nieuwe jaar heeft Belgacom iets te vieren. Twintig jaar geleden lanceerde het via Proximus voor het eerst mobiele telefonie in ons land.

In het nakende nieuwe jaar heeft Belgacom iets te vieren. Twintig jaar geleden lanceerde het via Proximus voor het eerst mobiele telefonie in ons land.

Op 1 januari 1994 ging Proximus de lucht in. Het jonge bedrijf was toen voor drie kwart in handen van Belgacom en voor 25% van het Amerikaanse Airtouch dat Belgacom moest helpen met de uitbouw van het netwerk. Op dat moment was er één tarief en gebruikte het netwerk de 900 MHz frequentieband, later uitgebreid naar 1.800 MHz.

Mob1 en Mob2

Al ligt de geschiedenis van Proximus nog iets verder. In 1977 lanceerde de toenmalige RTT draadloze mobiele telefonie via het analoge netwerk Mob1. Dat netwerk liet echter een beperkt aantal gebruikers toe. In 1987 schakelde het bedrijf over naar Mob2 dat tot augustus 1999 actief zou blijven.

Europa kende in de jaren tachtig al mobiele telefonie maar de systemen waren niet onderling compatibel. Daarom werd in 1990 door de Groupe Spécial Mobile (GSM) een digitale open standaard vastgelegd onder de naam Global System for Mobile Communication.

De lancering van Proximus begin 1994 begon met één tarief, wat later dat jaar uitbreidde naar drie tarieven: Marco Polo, Magellan en Scott. Vanaf 1996 werd ook sms en bellen met een prepaid kaart mogelijk, wat in hetzelfde jaar ook al door concurrent Mobistar werd gelanceerd. In 1998 haalde Proximus een miljoen klanten.

Overname Airtouch Begin 1999 werd AirTouch voor 55,5 miljard dollar overgenomen door het Britse Vodafone, een monsterdeal in het toen relatief jonge mobiele telecomlandschap.

Tegen 2001 zag mobiel internet in België het levenslicht via GPRS. In 2004 lanceerde Proximus het veel snellere 3G-netwerk. Edge (2G) kwam er pas later bij de operator nadat concurrent Mobistar in 2005 deze internetstandaard op zijn netwerk uitrolde.

In 2006 werd Belgacom volledig eigenaar van Proximus. Het nam de 25 procent aandelen van AirTouch (intussen eigendom van Vodafone) over. Geen onlogische zet gezien mobiele telefonie toen volop boomde en de cijfers van Belgacom omhoog trok. De overname liet ook een betere integratie toe. Zo werden vanaf 2007 de eerste aanbiedingen gelanceerd die mobiele telefonie in een pack met tv, internet en vaste telefonie plaatsten.

Sinds november 2012 biedt Proximus 4G aan. De opvolger van 3G belooft daarbij snelheden vergelijkbaar met een breedband abonnement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content